Tillbaka

LÄSARDIETEN: Niklas Natt och Dag

2018-02-16
av Jenny Damberg
Niklas Natt och Dags debut 1793 kom förra året.
Foto: Gabriel Liljevall

Niklas Natt och Dag är författare. Hans »Bellman noir« 1793 prisades som Årets bästa svenska debut 2017 av Svenska deckarakademin och har hittills sålts till mer än 30 länder.

Senast köpta bok: Mamma Mu åker rutschkana av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist.

Därför köpte jag den: Som ett led i min kamp för att hålla min avkomma kvar i vrångbilden att böcker är sista skriket inom underhållning.

Läser just nu: Krig och fred av Lev Tolstoj. Jag förstår att det låter osannolikt, men jag vill bedyra att jag faktiskt läser Krig och fred och inte bara hade den liggande med förstasidan uppslagen i väntan på att få besvara en litteraturenkät.

Den bok jag gett bort flest gånger i present: 1793, av Niklas Natt och Dag.

Antal olästa böcker på nattduksbordet: Jag köper böcker urskillningslöst och har tillräckligt med olästa böcker för att räcka en medellivslängd.

Så är min bokhylla sorterad: Efter bokens yttermått av praktiska skäl, samt i kluster efter någon form av diffus gemensam nämnare.

Bokmärken eller hundöron: Hundöron i pocketböcker, bokmärken mellan hårda pärmar.

Gör marginalanteckningar: Gul markeringspenna över allt jag av någon anledning vill minnas särskilt, samt klister-lapp i marginalen för att märka sidan.

Förhållande till fotnoter: I regel lustfyllt och givande. Som mångårig vän av oregelbunden pluralböjning refererar jag privat till dem som fotnötter. För den som vill lära sig att älska fotnoten rekommenderar jag varmt David Foster Wallaces Infinite Jest.

E-böcker eller papper: E-boken kom som en räddande ängel när sänglampan i sovrummet ersattes med en spjälsäng innehållande ett lättkränkt spädbarn, men jag föredrar ändå pappersböcker så till den grad att jag numera läser mig till sömns via pannlampa med rödljusdiod.

Favoritformat, alla kategorier: I min sorglösa ungdom gärna sladdrig storpocket, i takt med åldern hellre inbundet och allra helst då med integrerat tygbokmärke.

Bästa läsdrycken: Kaffe, gäller inte bara läsning.

Bästa platsen för läsning: Jag hade många fina läsupplevelser i samband med min föräldraledighet. Metoden består i att du lägger dig raklång på en matta och agerar hoppborg åt ditt barn samtidigt som du läser. Om du liksom jag har könskörtlarna utanpå kroppen – i sig ett kraftfullt vederläggande av premissen intelligent design – krävs dock två böcker för att detta ska fungera optimalt. Den andra, som förslagsvis är tjock, inbunden och har stor träffyta för att fördela kraften, lägger du över mellangärdet som en sorts improviserad suspensoar.

Bästa soundtracket till läsning: Grannens två joddlande tonårssöner i lägenheten under samt steppdansören med cement­hinkar på fötterna i lägenheten ovanför.

Den bok jag läst flest gånger: Sagan om ringen.

Läsa ut eller lägga ner otillfredsställande böcker: Jag har fått ut väldigt mycket av att läsa böcker jag inte gillar, och försöker i möjligaste mån avsluta vad jag påbörjat.

Jag har dåligt lässamvete angående: Att alltid vara sist med det senaste.

Den roligaste bok jag läst: Magins färg av Terry Pratchett.

Tips för att få tillbaka utlånade böcker: Jag lånar bara ut böcker till Fredrik Backman, oftast mot hans vilja, och dem får man tillbaka genom att gå till andra sidan kontoret och hämta tillbaka dem när han glömt bort att han fått låna dem.

Favorituppläsare: Jim Dale.

Litterär gestalt jag skulle vilja vara: Herr Padda i Det susar i säven.

Så får jag lästips: Genom att prata med andra om böcker. Som ny i bokbranschen har antalet läsare i min bekantskapskrets utökats dramatiskt, till stort mervärde.
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.