Tillbaka

Läsarna valde Stöld som bästa bok

2021-10-11
av TT/ Litteratur
Foto: Privat

Ann-Helén Laestadius roman Stöld har utsetts till Årets bok 2021 av läsarna i Bonniers Bokklubbar. Romanen handlar om det hat som fortfarande riktas mot samerna.

Nioåriga Elsa blir vittne till hur en ickesamisk man, Robert, hugger ner hennes ren Nástegallu och sedan hotar henne till tystnad. Av skräck vågar hon inte peka ut honom för polisen utan bär i stället med sig traumat som ska påverka henne för resten av livet.
– Det är ett slag i magen på henne, hon förstår att det finns ett hat mot samerna, lite så var det för mig också. Så länge jag var barn och hemma var jag så trygg i allt det samiska, sedan började skolan och det blev nästan chockartat att inse att det fanns de här strömningarna, sade Ann-Helén Laestadius till TT när boken publicerades i februari.
"Stöld har varit den viktigaste och även svåraste boken jag skrivit och att läsarna tagit den till sitt hjärta betyder allt för mig" konstaterar hon nu i ett pressmeddelande. Läsarna i Bonniers bokklubbar fick tolv titlar att välja på i omröstningen till Årets bok 2021. Själv urvalet hade gjorts av bokklubbarnas litteraturredaktörer. På andra plats kom De kapabla av Klas Ekman och Je m’appelle Agneta av Emma Hamberg.
Förstapriset består av 30 000 kronor och en staty.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.