Tillbaka

Läsrörelsens samarbete med McDonald’s avslutas

2020-10-13
av Matilda Källén
Första och sista boken i Läsrörelsens 20-åriga samarbete med McDonald's.
Första och sista boken i Läsrörelsens 20-åriga samarbete med McDonald's.
Foto: Michael Wall

Sedan 2001 har Läsrörelsen valt ut böcker till McDonald’s barnmeny. 20 år och 127 titlar senare når samarbetet sitt slut.

Den första boken i Läsrörelsens McDonald’s-samarbete, vilket inleddes i januari 2001, var ABC av Lennart Hellsing och Poul Ströyer. Syftet med projektet var att stimulera barns läsning. Sedan dess har sammanlagt 22,9 miljoner barn- och bilderböcker – uppdelade i 127 olika titlar av 114 olika upphovspersoner – ingått i Bok Happy Meal på svenska och sedan 2010 också på nordiska McDonald’s-restauranger. Den sista boken blev Heja jorden! av Jörn Spolander och Stina Wirsén.
 
– Vi är de första att beklaga, säger Elisabet Reslegård, projektledare och Läsrörelsens ordförande, om att samarbetet nu avslutas.
 
– Vi har varit väldigt glada över det här samarbetet, genom vilket vi har kunnat komma ut med barn- och bilderböcker på en arena där det finns barn och barnfamiljer som kanske inte går till bokhandel eller bibliotek. Det har varit ett stort folkbildande projekt.
 
Anledningen till att samarbetet avslutas är att internationella McDonald’s inlett ett eget barnboksprojekt.
 
– Det är helt enkelt så att de har inspirerats av svenska Bok Happy Meal. Nu vill de att det i stället ska vara samma böcker i hela värden. Projekten löpte parallellt under två år, men nu får svenska McDonald’s inte längre fortsätta med sitt. Det tycker vi är väldigt synd. Det har varit böcker av hög kvalitet.
 
Bland de 114 nordiska barnboksförfattare- och illustratörer vars böcker ingått i samarbetet finns Ulf Stark, HC Andersen och Astrid Lindgren. Böckerna har sedan start valts ut av barnboksveteranen Marianne von Baumgarten-Lindberg, som sitter i Läsrörelsens styrelse, och ett stort antal svenska och nordiska förlag med barnboksutgivning har varit involverade – ett samarbete som Elisabet Reslegård beskriver som ”väldigt gott”.
 
När hon nu blickar tillbaka på läsfrämjarprojektets 20 år konstaterar hon att det varit lyckat.
 
– Det är få saker som jag är så stolt över som att det gick att få till det här. Det har varit fantastiskt. Vi vet också att det har lett till mer läsning. Det har varit det populäraste Happy Meal:et under alla år och vi hade inte kunnat fortsätta om människor inte hade velat ha de här böckerna, säger hon.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.