Tillbaka

"Låt mig gissa vad som händer nu"

2016-06-22
av Lars Schmidt

"För två år sedan hade det förefallit orimligt att Storytel sväljer Norstedts. Nu känns det helt i tidens anda".

Det skriver SvB:s Lars Schmidt i en kommentar.

Det tycker uppenbarligen också KF, trots att grundaren och vd:n Jonas Tellander genom köpet av Massolit - fd Forma, fd Ica Bokförlag - har visat att förlagsdelens huvudsakliga uppgift är att förse ljudbokstjänsten med innehåll.

Norstedts lär gå samma väg. Låt mig gissa vad som kommer att hända:

Den illustrerade fackutgivning som återstår läggs ner på samma sätt som Jonas Tellander har skrotat vad som återstod av Ica Bokförlag.

Kapitelböcker för barn och ungdom slås ihop med B. Wahlströms. Jonas Tellander har visat stor kärlek till B. Wahlströms och ihop med R&S:s kapitelböcker blir det landets mäktigaste barn- och ungdomsförlag.

Illustrerade barnböcker är svårare att bedöma. Det är en juvel med bred och namnkunnig utgivning som Storytel skulle få bra betalt för vid en försäljning. Samtidigt är det ett fungerande lokomotiv med stark lista och kända varumärken, kanske behåller Tellander det.

Kvar av ur-Norstedts blir skönlitteraturen och den mest säljande fackboksutgivningen.

De anställda står inför en smärtsam kulturförändring, utgivningen kommer att skäras ner och allt från kollektivavtal till traditionella arbetssätt försvinner. De som har chansen och är efterfrågade kommer att flytta till tryggare platser som Bonnierförlagen och Natur & Kultur.

Ytligt sett finns två uppenbara skäl till affären. Det ena är ekonomiskt, att höja börskursen ytterligare för att såväl Storytel som ägarnas plånböcker ska svälla.

Det andra är att säkra råvaruförsörjningen med hjälp av Norstedts i stort sett oexploterade backlist. Där finns förmodligen ett tusental säljbara titlar kvar att digitalisera åt Storytels kunder.

Men för att Norstedts ska överleva på längre sikt krävs mer än backlist. Och här ligger en stor risk.

I dagens förlagsbransch finns inga trygga relationer. Författare byter förlag och agenter. Anställda byter arbetsgivare. Backlisten åldras snabbare än någonsin. Därför måste värdet på ett förlag räknas på samma sätt som i vilket tjänsteföretag som helst - i de för tillfället anställdas kreativitet och skicklighet.

Om begåvningarna lämnar, försvinner förmågan att hitta och bygga nya författarskap och behålla de gamla. Och därmed det långsiktiga värdet. Då försvinner också det Norstedts som vi känner

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.