Tillbaka

Leopard tillbaka på Bokmässan

2018-05-21
av Emma Olsson
Förra året avstod Leopard och ETC från att delta. Nu är de tillbaka.
Foto: Bokmässan

Leopard förlag och ETC är tillbaka på Bokmässan, efter förra årets protest mot Nya Tider.
– Det var ingen självklarhet, säger Moa Elf Karlén, vd för Leopard.

Förra året protesterade förlaget mot Nya Tiders deltagande på Bokmässan, genom att tillsammans med ETC flytta ut ett stort cirkustält på Heden och arrangera en egen litteraturscen.

I år är lämnar Leopard tältet och är tillbaka på mässgolvet med 100 kvadratmeter debattscen och monter, som går under namnet Hoppet. Men deltagandet var inte självklart.

– Det var en öppen fråga. Men vi kände att dialogen med mässan var bra och i och med att de beslutat att inte välkomna Nya Tider så kände vi att det fanns sätt att vitalisera samtalen. Det är en fantastisk litteraturfest i grunden så vi vill så klart stötta det, säger Moa Elf Karlén.

Med till Bokmässan tar förlaget insikter från litteraturtältet på Heden.

– Det var att sänka trösklarna till litteraturen och till samtalet om litteratur. Vi hade fri entré därute i cirkustältet och ett par tusen besökare. Vi serverade popcorn och det var hundra litteratursamtal, säger Moa Elf Karlén.

Därför samarbetar Leopard i år med nystartade Angereds bokmässa och med Angereds gymnasium. Gymnasieelverna kommer att erbjudas Stina Oscarsons och Sara Granérs bok Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig? och det kommer bland annat att arrangeras boot camp i källkritik på Bokmässan

Angereds bokmässa anordnas den 22 september och har en mer inkluderande litteraturbransch som mål.

Både gymnasieelever och deltagare i Angereds bokmässa kommer att erbjudas gratis inträde till Bokmässan.

– Det är en riktad satsning på att aktivt finnas i fler rum och säga att ”nu kommer vi att finnas på Bokmässan och det är inte så fint i kanten som det låter utan det kommer att bli jättespännande och du är välkommen”, säger Moa Elf Karlén.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.