Tillbaka

Libris omorganisering fortsätter

2018-12-06
av Kalle Laxgård
Per Magne Tveiten, koncernchef i Mentor Medier.
Foto: Bård Bøe

Under hösten har fyra av fem anställda tvingats lämna Libris förlag. Nu presenterar ägarna en ny vd, ett samarbete med tidningen Dagen och aviserar att man söker en ny förlagschef.

I september informerade Libris att sex av förlagets åtta anställda skulle få gå. Under processen som ledde fram till beslutet bestämde sig även vd och förlagschefen Jenny Sjöström för att säga upp sig på egen begäran.

I en reaktion på nerskärningarna uttryckte 25 av förlagets författare sin oro i ett brev ställt till ägaren, norska Mentor Medier, och många har frågat sig vad som ska bli kvar av förlaget som gett ut böcker inom kristna och existentiella frågor sedan 1952.

I ett pressmeddelande under torsdagen informerar ledningen att arbetet med att omorganisera och optimera förlagets verksamhet fortsätter under 2019.

Libris har länge dragits med vikande försäljning och röda siffor. Enligt ägarna kommer man att fortsätta att satsa på förlaget och nya pengar har skjutits till.

Ägarna meddelar även att Felicia Ferreira, vd för den kristna tidningen Dagen, som också ingår i Mentor Medier, tar över vd-posten på Libris. Ett samarbete ska också initieras mellan Dagen och Libris, som främst ska röra områden som marknad och ekonomi.

Ett av Felicia Ferreira första uppdrag när hon tillträder i början av 2019 blir att rekrytera en ny förlagschef.

Redan tidigare i höstas berättade Mentor Mediers vd Per Magne Tveiten i en intervju med SvB att Libris skulle minska utgivningen. Nu står det klart att det under kommande år ska ges ut cirka 20 titlar.

– Vi har trots en tuff tid bakom oss en stark tro på varumärket, och ser ett fortsatt stort behov av en bred bokutgivning som söker ingjuta livsmod, livsmening och livskunskap i människor, säger Per Magne Tveiten i pressmeddelandet.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.