Tillbaka

Litterära festivaler i sommar

2019-07-05
av Natassa Karamouzis
CT Karlsson, Lilly Emme och Sara H. Olsson välkomnar till Litteraturfestival Glommen
Foto: CT Karlsson

Litteratur tar inte semester. Under resterande veckor av sommaren kan man besöka litterära festivaler, mässor och bokdagar runtom landet.

Under resten av juli samt augusti kan man välja mellan åtminstone sex stycken festivaler, mässor och scener runt om i landet att få en litterär kick av. Från Stockholms bokbord till Gotlands deckardagar i Visby. Eller varför inte Feelgoodfestivalen i Mariefred?

De litterära festligheterna började på den första officiella sommardagen, nämligen den 1 juni med Anarkistiska bokmässan i Stockholm, men missade man det finns det flera godbitar som man ännu har chansen att få delta i.

Författarna Lilly Emme, CT Karlsson och Sara H. Olsson välkomnar till Litteraturfestival Glommen i Falkenberg den 6 juli. Sedan bjuder Lysekil på Sommarbokmässan på Oscars den 20 juli där bland annat Björn Ranelid och Louise Lindblom kommer medverka.

Författaryrket är känt som ett ensamt yrke, vilket inspirerade anordningen av Litteraturfestival Glommen vars skapare betonar vikten av att författare får träffa varandra.

- Författare från hela Sverige kommer till en vacker plats där sommaren är magisk och turisterna många. Vi tycker att det är viktigt att lyfta fram fler kulturevenemang under sommaren, framför allt i Halland, säger CT Karlsson, Lilly Emme och Sara H. Olsson.

Alla strävar efter att få dela litteratur med inte bara läsare, men också andra författare.

- Vi fokuserar på nätverkandet författarna emellan genom att redan på fredagen träffas för en gemensam middag eftersom att författaryrket kan vara väldigt ensamt. Detta gjorde vi även förra året och det var väldigt uppskattat.

Bokdagar i Dalsland i Säffle och Åmål är ännu en plats för författare och läsare att samlas i slutet av månaden, nämligen mellan den 25 och 27 juli.

Sommarens sista hela månad startar med Feelgoodfestivalen i Mariefred som förlaget Printz Publishing anordnar den 10 augusti. I vackra Visby kan man mellan 16 och 18 augusti få uppleva Gotlands deckardagar där bland annat författarna Karin Alfredsson och Håkan Nesser kommer finnas på plats.

Bokbordet i Stockholm – en gång kallat Världens längsta bokbord – är ett stort bokbord som förra året bredde ut sig över Norra Bantorget, norra delen av Drottninggatan, samt Norra Latins skolgård. Den 17 augusti i år är den tillbaka och då kan man passa på att köpa böcker och träffa författare.

Förutom samtal och boksigneringar kan gäster även få chansen att gå på skrivarskolor och workshops under exempelvis Feelgoodfestivalen.
 

Lista på festivalerna:

Juli

6:e juli: Litteraturfestival Glommen – Glommen – Falkenberg
20:e juli: Sommarbokmässa på Oscars – Lysekil
25-27:e juli: Bokdagar i Dalsland – Säffle och Åmål
25-27:e juli: Barnens bokdagar – Säffle och Åmål

Augusti

10:e augusti: Feelgoodfestivalen – Mariefred
16-18:e augusti: Gotlands deckardagar – Visby
17:e augusti: Bokbordet Stockholm – Stockholm

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.