Tillbaka

Ljudböcker växer på biblioteken

2019-01-31
av Kalle Laxgård
Foto: Ola Kjelbye

Utlåningen av ljudböcker på biblioteken har ökat – men inte så mycket som hörts i medier under torsdagsmorgonen.

Uppgifter i medier under torsdagsmorgonen har gjort gällande att var tredje utlånad bok på de svenska biblioteken var en ljudbok.

De siffrorna känns inte igen på Stockholms stadsbibliotek.

– Strömmande ljudböcker har ökat. Men hos oss har de ökat från 1,2 procent av de totala utlånen till 2,3 procent. En stor ökning men fortfarande en jätteliten andel, säger Karin Andersson, projektledare på Digitala biblioteket på Stockholms stadsbibliotek.

Nyhetsrapporteringen grundade sig i ett pressmeddelande från Axiell Medias streaming-app Biblio. Enligt rapporteringen skulle ljudboksutlåningen ha ökat från 15 procent av de totala utlånen 2017 till 33 procent förra året – det vill säga skulle nära var tredje utlånad bok ha varit en ljudbok.

Det stämmer inte.

Den korrekta uppgiften är att var tredje utlånad bok av de digitala utlånen var en ljudbok.

Kvarstår gör dock verkligheten: Att ljudboksutlåningen ökat – men från betydligt lägre nivåer.

Biblio lanserades på Bokmässan 2017 och används i dag används av cirka 70 000 svenskar. Enligt Stockholms stadsbibliotek har den förenklat möjligheterna att strömma ljudböcker från biblioteken.

Mikael Tuominen, enhetschef för Digitala biblioteket, säger sig inte förvånad över att ljudboksutlåningen växt.

– Den här appen, Biblio, har helt ändrat marknaden. De har lyckats få spridning och fått alla folkbiblioteken att gå med, säger han.

SvB har tidigare rapporterat att alla de tre stora kommersiella prenumerationstjänsterna – Storytel, Bookbeat och Nextory – fortsatte att växa starkt under fjolåret.

Enligt Eva Houltzén, vd för Axiell Media, är Biblio nu den tredje mest använda ljudboksappen i Sverige.

– Det har gjort att biblioteken har fått en helt ny kraft att hävda sig i det nya läslandskapet i Sverige och gjort dem till en del av det svenska ljudboksundret. Det finns inget land där vi lyssnar så mycket på ljudböcker som i Sverige om man tittar på både kommersiella aktörer och bibliotek, säger hon i ett pressmeddelande.

SvB har sökt Axiell media för en kommentar.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.