Tillbaka

Ljudboken fortsätter öka i popularitet i USA

2022-06-09
av Carina Jönsson

Den amerikanska ljudboksmarknaden ökade både intäktsmässigt och i antalet publicerade böcker under 2021.

Intäkterna ökade med hela 25 procent till 1,6 miljarder dollar, motsvarande 15,7 miljarder kronor. Samtidigt ökade antalet utgivna ljudböcker med 6 procent mot 2020. Det innebär att det gavs ut knappt 74 000 ljudbokstitlar i USA förra året, skriver Publishing Perspectives.

– Vi är nöjda över att ha fått se ett decennium med dubbelsiffrig ökning och ljudbokmarknadens tillväxt fortsätter att överträffa våra förväntningar, säger Michele Cobb, vd för Audio Publishers Association, till Publishers Perspectives.

De genrer som är mest populära är science-fiction och fantasy, tätt följt av thrillers, deckare och spänningslitteratur. Enligt Michele Cobb kan man även se en ökad försäljning av barn- och ungdomslitteratur. Den största omsättningsökningen kommer dock från genren romance, som ökade med hela 75 procent under 2021.

28 företag har bidragit med uppgifter till undersökningen, däribland Audible, HarperCollins, Macmillan, Penguin Random House och Simon & Schuster.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.