Tillbaka

Magisk gräns vid 100 francs

1997-04-18
av SvB
74 procent av läsande fransmän tänker sig för en extra gång innan de köper en bok för över 100 francs (cirka 134 kronor).

enligt en nyligen publicerad rapport av tidningen Libération och det franska opinionsinstitutet. "Därmed tycks förlagens ansträngningar att övertyga allmänheten om att böcker är ett billigt nöje jämfört med andra förlustelser vara mindre framgångsrika."
   Den snabba ökningen av pocketböcker i originalutgåvor samt den lyckade satsningen på 10-francsböcker i olika serier förefaller bekräfta tesen att fransmän är priskänsliga.
   Drygt 60 procent av de intervjuade säger att de inte automatiskt skulle köpa en nyutkommen bok, även om de väldigt gärna skulle vilja ha den. 26 procent nöjer sig med att vänta till dess att boken kommer ut i en billigare utgåva eller pocket, 34 procent skulle låna boken på biblioteket.
   Enligt rapporten är biblioteksutlåningen på uppgång. Hela 67 procent är till och med beredda att betala för att låna en bok. Inom biblioteksvärlden är man dock av principiella skäl för avgiftsfria lån. Den känsliga frågan om att avgiftsbelägga bibliotekslånen dryftas för närvarande av den franska bokförläggareföreningen och biblioteksföreningen.
    Förläggarna hävdar att en ökad satsning på de allmänna biblioteken har sammanfallit med minskad bokhandelsförsäljning. Låneavgifter skulle, enligt förläggarna och författarföreningen, ge biblioteken mer pengar att köpa in böcker för.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.