Tillbaka

Majoriteten av de anställda är stressade på jobbet

2022-05-09
av Carina Jönsson
Foto: Tim Gouw/Unsplash

Brittiska Bookseller har gjort en enkät som visar att 89 procent av de svarande har upplevt stress på jobbet det senaste året. 69 procent säger att de känt sig utbrända.

Fler än 230 bokbranschpersoner svarade på enkäten, en stor del av dem, 87 procent, jobbar på förlag. Av dem uppger 64 procent att det har påverkat deras mentala hälsa att jobba i bokbranschen, skriver Bookseller. En stor del av dessa säger att det beror på en ohållbar arbetsbörda som blivit värre under pandemin.
63 procent uppger att de jobbar fler timmar än den reglerade arbetstiden varje vecka, och nästan tre fjärde delar av de som svarat på enkäten uppger att arbetsbördan ökat senaste året och 38 procent uppger att de vill sluta på sitt jobb.
En förlagsredaktör, som bytt jobb till litterär agent, säger så här om sin arbetssituation, till Bookseller.
– Mitt sista år som redaktör tog jag bara fem dagars semester eftersom jag inte hade någon assistent och det fanns ingen som kunde sköta mitt dagliga arbete när jag var borta. Så att gå på semester innebar att jag fick jobba på helgerna i en månad för att kompensera för det.
Flera andra bokbranschanställda vittnar om likande arbetsförhållanden och att de försakar familj och träning för jobbets skull.
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.