Tillbaka

Män får mest

2020-09-04
av Kalle Laxgård

Endast 9 av de 30 norska författare som fått mest arbetstidsstipendier är kvinnor.

Det visar en undersökning gjord av tidningen Klassekampen över vilka som belönas med betald skrivtid.

Klassekampen har gått igenom utdelningar av arbetsstipendier från år 2000 fram till i år. Det är författarföreningens litterära råd som fördelar stipendierna och sammanlagt har 340 författare belönats med stöd, som kan gälla för mellan ett till fem år. Av dem har män tilldelats 1 135 stipendieår medan kvinnliga författare fått nöja sig med 704.

Räknat på de författare som fått mest stöd finns bara 9 kvinnor med på listan över de 30 flitigast belönade

Hur könsfördelningen bland norska författare ser ut i stort är okänt, skriver Klassekampen, men 58 procent av de 680 medlemmarna i Forfatterforeningen är män.

Författaren och språkforskaren Helene Uri säger till tidningen att det är deprimerande att se att kvinnor fått sämre utdelning av stipendierna än männen.

– Det är exakt samma sak som vi ser vid utdelning av priser, vem som omskrivs i tidningar och så vidare, det är i regel två tredjedelar männen, kommenterar Helene Uri, som suttit i Forfatterforeningens ledning i flera år.

Mest stöd av alla har dock en kvinna fått: Trude Marstein, som sammanlagt erhållit arbetsstipendier på 20 år.

– Arbetsstipendierna har varit viktiga. De har frigjort tid som jag har kunnat använda till att skriva, säger Trude Marstein till Klassekampen.

Tidningen visar också att ingen skönlitterär debutant har tilldelats något arbetsstipendium sedan 2004.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.