Tillbaka

Margot Henrikson: ”Jag ska inte jobba efter 80 tänker jag”

2022-07-18
av Carina Jönsson
Margot och Mattias Henrikson.
Foto: Ordalaget

Det har hunnit gå tre decennier sedan Margot och Mattias Henrikson gav ut sin första guidebok med Stockholmspromenader. Och trots att Margot Henrikson passerat pensionsåldern med råge fortsätter familjeförlaget Ordalaget att växla upp.

– Det är en svår marknad att slå sig in på, men vi ger inte upp. Vi fortsätter att försöka. Det är tid som behövs.
Det säger Margot Henrikson över telefon från Ordalagets kontor vid Nockeby torg i Bromma. Det hon pratar om är att förlaget efter 29 år gav ut sin första skönlitterära roman förra året, Johan Elfners Den oskyldiga bedragerskan. I dag har förlaget gett ut sex skönlitterära titlar. 
– Vi har hittat några bra författare som vi tror väldigt mycket på, men man måste få reklam för böckerna också. Det är svårt att komma in hos de stora tidningarna och i tv. Men nu anställde vi en person som arbetar med marknadsföring förra året, så vi jobbar på det, säger Margot Henrikson.

Det har gått tre decennier sedan hon och sonen Mattias Henrikson bestämde sig för att starta förlag tillsammans. Han hade just gjort klart universitetsstudierna och jobbade extra som frilansande korrläsare åt Eva Bonnier. Margot själv hade valt att sluta på sitt jobb på Natur & Kultur när kollegan och förläggaren Harriet Alfons gick i pension. De två bestämde sig för att jobba tillsammans med barnböcker, vilket de också gjorde under ett års tid.
– Man kan säga att Ordalaget uppstod ur det, säger Margot Henrikson. Och det var bra att vi var i olika åldrar, jag och Mattias, vi kunde ge varandra bra input. Och vi har alltid jobbat bra tillsammans, när vi är på jobbet jobbar vi, privat är det något helt annat.
Ordalaget började sin utgivning med Stockholmsguider. Det var där de såg en lucka. Eftersom Margot Henrikson hade arbetat med barnböcker tidigare kändes det naturligt att även ge ut det. Först ut var Dick Brunas Miffy-böcker. 
– Barnboksutgivningen bara växer och växer, den går väldigt bra. Vår utgivning har anpassats efter Mattias familj, kan man säga. Så i dag ger vi ut väldigt mycket titlar för 9-12 år, när barnen var små gav vi ut mer småbarnsböcker, det är helt naturligt att det blivit så. 
 
Ordalaget har de senaste åren legat runt nio miljoner i omsättning. Senaste redovisade bokslutet är för 2020 och då låg resultatet runt miljonen. 
– Vi kommer hamna runt 11,8 miljoner i omsättning för 2021, säger Margot Henrikson.
Vad beror ökningen på?
– Det är barnböckerna. Vi har bland annat gett ut åtta titlar i en Tittut-serie och de säljer som smör. Och sen går även faktaböcker för vuxna bra. Vi har bland annat en bok som heter Svenska kvinnliga pionjärer som sålt jättebra. Men även backlisten går starkt och vi jobbar gärna med den. Vår första bok Alla dessa promenader i Stockholmstrakten gavs ut för 29 år sedan och vi har tryckt till den tolv gånger och den säljer fortfarande bra. Jag tror egentligen att det är summan av allting som gör att vi ökar.
Förutom skönlitteraturen då?
– Det är svårt med skönlitterära böcker för de försvinner så snabbt och sen är de borta för alltid. Det är något helt annat än det vi brukar jobba med. 
Vad är viktigast att tänka på när man startar förlag?
– Harriet Alfons lärde mig väldigt mycket. Hon sa alltid att det inte finns några genvägar, att aldrig tumma på kvaliteten och att aldrig fuska – allt ska göras bra och ordentligt. Det har jag tagit med mig in i Ordalaget.
 Det var ett tag sedan du passerade pensionsålder. Hur länge till jobbar du?
– Jag är 78 år nu och jag ska inte jobba efter 80 tänker jag. Jag jobbar tre hela dagar i veckan nu, och sen tar jag det år för år. Men jag kommer alltid att vara intresserad av förlaget, jag kommer alltid att ha mitt hjärta här.
 
 

 

 

 
 
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.