Tillbaka

Maria Hamrefors: ”Vi kommer att få se att kunderna kommer tillbaka till bokhandeln”

2021-02-18
av Maria Hamrefors
Foto: Pressbild

KOMMENTAR. Bokförsäljningsstatistiken visar på en exceptionell ökning med hela 8,7 procent under 2020. Samtidigt backar den fysiska bokhandeln med 19 procent. Ändå finns det många positiva tecken som visar att bokhandeln kommer att gå stärkt ur coronakrisen.

•     Det är uppenbart att intresset för bokläsning är fortsatt stort – när vi får mer tid så läser vi mer!
•    Försäljningen av tryckta böcker ökar med 4,1 procent – ett trendbrott från tidigare år.
•    Skälen till att försäljningen minskat i bokhandeln är inte att kunderna inte vill handla i bokhandeln. Det är ju det faktum att vi uppmanats att inte handla i butiker över huvud taget som slår igenom i statistiken.
•    I januari och februari – före coronarestriktionerna – ökade bokförsäljningen i den fysiska bokhandeln med 8,2 procent. Och vi såg att marknaden återhämtade sig rejält i oktober när smittspridningen gick ner.
•    Pandemin har visat hur starka relationerna är mellan bokhandelskunderna och bokhandeln. De som haft nära till sin bokhandel när de jobbat hemma eller varit på semester har handlat mycket mer än tidigare. Det finns bokhandlare som ökat sin försäljning med 20 procent eller mer.
•    Vi ser också hur viktig den fysiska bokhandeln är för barnböckerna. Det är en genre som drabbas hårt under pandemin. När totalmarknaden vuxit så har barnboksförsäljningen stått stilla. Där har inte övriga kanaler kompenserat för tappet i bokhandeln.
•    Under pandemin har bokhandlarna blivit vassare digitalt – idag erbjuder många e-handel och förbeställning online med utlämning i butik, marknadsföring i sociala medier är en självklarhet och många jobbar med digitala evenemang. Detta är förmågor som finns kvar när pandemin är över.

När coronarestriktionerna lättar är jag övertygad om att vi kommer att få se att kunderna kommer tillbaka till bokhandeln och att försäljningen återhämtar sig.
 

Maria Hamrefors
Ordförande, Svenska Bokhandlareföreningen

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.