Tillbaka

Massutlåning ska rädda böckerna på IB

2019-07-09
av TT/Litteratur
Foto: Fredrik Sandberg/TT

I höst tvingas Internationella biblioteket flytta från sina lokaler, efter ett beslut från kulturnämnden. Nu opponerar sig flera författare, litteraturvetare och eldsjälar – genom att uppmana till massutlåning.

Internationella biblioteket (IB) samlar litteratur på över 100 olika språk. Sedan i våras står det dock klart att böcker och annan materiel – på grund av minskade besökssiffror – flyttas från det befintliga annexet vid Stockholms stadsbibliotek till Kungsholmens bibliotek samt till Stadsarkivet i Liljeholmen, rapporterar SVT.

Rörelsen Rädda Internationella biblioteket har i protest samlat ihop flera tunga namnunderskrifter mot beslutet, och uppmanar dessutom till masslåning, för att förbättra statistiken. Under de tre kvarvarande lördagarna i juli kommer arrangörer och personal att finnas på plats för att tipsa om vissa böcker – som annars riskerar att gallras ut vid flytten.

- Såhär styvmoderligt får man inte behandla ett av Europas största och mest unika mångspråkiga folkbibliotek, säger initiativtagaren Sofia Iaffa, som är doktorand i litteraturvetenskap, till Dagens Nyheter.

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) påpekar dock för SVT att böckerna kommer vara fortsatt tillgängliga för fjärrlån.

- När man startade IB var det fokus på att samla litteratur, den kommer vara kvar, men de vanliga biblioteken ute i staden har också ett behov av mångspråkig litteratur, säger han.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.