Tillbaka

Mikael Niemi lämnar Norstedts

2012-03-05
av Tove Leffler
Foto: Dan Norrå/Conatum
Efter att ha gett ut böcker på Norstedts sedan 1998 väljer Mikael Niemi att lämna förlaget. Han nästa roman Fallvatten kommer i höst på Piratförlaget. Mikael Niemi beskriver uppbrottet som en slags skilsmässa.

Det har varit lite trassel mellan oss, som i ett gammalt äktenskap. Jag ska inte sticka under stol med att vi inte varit helt överens.

Vad som varit trätoämnena vill Mikel Niemi inte gå in på, men betonar att de ”inte bråkat om pengar”.

– Det är lite som att vi har växt ifrån varandra gradvis. Man upptäcker att man inte trivs så bra som man har gjort och jag kände att jag inte hör hemma här riktigt längre, säger Mikael Niemi.

Att det blev Piratförlaget berodde på flera saker, bland annat att de inte tillhör någon av de stora koncernerna och är självständiga, menar Mikael Niemi.

– Du vet ju hur det ser ut i förlagsvärlden med två jättar; de är ju som två kolosser som konkurrerar. Som författare är det ganska intressant att följa den här striden, men för mig känns det roligare att ta ett steg utanför. Gå till Bonniers gör man om man vill jävlas med Norstedts, men det vill jag inte.

 Det var inte Piratförlaget som värvade Mikel Niemi. I stället gick han in på hemsidan, såg att de ville ha manus i pappersform och inte digitalt.

– Så jag följde deras instruktioner och skickade in brev och manus.

De läste och skrev att de gärna ville ge ut manuset.

– Precis som när jag var debutant. Men det fanns ju möjlighet att de kände igen mitt namn, så man kanske fick lite positiv särbehandling.

Rättigheterna till Mikel Niemis tidigare böcker ligger kvar hos Norstedts.

Eva Gedin, förlagschef på Norstedts, vill inte kommentera att Mikel Niemi väljer att lämna förlaget.

– Eftersom Mikael Niemi själv valt att inte berätta om den egentliga orsaken till varför han lämnar Norstedts så känner jag mig tyvärr förhindrad att kommentera saken, skriver hon i ett mejl. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.