Tillbaka

Miljonskadestånd för stöld av kundregister

1997-06-19
av Anders Löwenberg
Idrottsbolaget döms att betala en miljon i skadestånd till sportförlaget Brunnhagen.

Bakgrunden till historien är att deras tidigare arbetsgivare, anklagat dem för att ha använt ett stulet kundregister i den egna verksamheten.
   Det är nu inte de tre männen bakom Idrottsbolaget, som huvudsakligen säljer kändisars självbiografier genom direktförsäljning, som tog registret utan två bröder som värvades från Strömbergs dotterbolag Brunnhages. Redan efter några dagar tecknade den ena brodern ett stort antal order med några av sina gamla arbetsgivares kunder.
    Strömbergs menade i sin stämningsansökan att Idrottsbolaget värvat över säljare från sin tidigare arbetsgivare som sedan systematiskt samlat på sig uppgifter om Strömbergs kunder, dvs företagshemligheter, för att använda i sin nya anställning.
    Tingsrätten valde att fria Idrottsbolaget, men Svea hovrätt var av annan uppfattning. Hovrätten menar att förlaget gjort sig skyldigt till brott mot företagshemlighetslagen, och anser att skadestånd bör utgå med 800 000 kronor för ekonomisk skada samt ett allmänt skadestånd på 200 000 kronor. Ett hovrättsråd ansåg att skadeståndet borde uppgått till sammanlagt två miljoner kronor.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.