Tillbaka

Mindre litteraturkritik i kulturen

2018-02-13
av Sanna Svanström
Bara Dagens Nyheter går mot strömmen och har ökat sitt antal litteraturrecensioner.

En granskning i Aftonbladet visar att kritiken lever en alltmer undanskymd tillvaro på landets kultur- och nöjessidor. Av de undersökta tidningarna är det bara en som inte har minskat antalet litteraturrecensioner.

Aftonbladet Kultur publicerar idag en undersökning av antalet kulturrecensioner i tidningarna Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. I granskningen har man räknat och jämfört antalet recensioner från 15 augusti till 15 september 2007 och samma period 2017. Liknande undersökningar har gjorts i danska Information och norska Klassekampen, och där visade undersökningen att det totala antalet recensioner minskat med 40 procent i Danmark medan de i Norge mer än halverats.

Aftonbladets granskning visar en liknande trend i Sverige, om än inte lika dramatisk. Här landar den totala minskningen av antalet recensioner på 21 procent. Siffran är något lägre om man fokuserar på kategorierna litteratur, konst och scenkonst: minskningen där är 12 procent.

När det kommer till litteraturkritiken har antalet recensioner minskat hos samtliga tidningar utom Dagens Nyheter. Där ökade bokrecensionerna från 48 till 69. Detta tack vare inslaget Boklördag som lanserats till den senare mätperioden. Störst är tappet av recensioner i Svenska Dagbladet – från 69 till 41 recensioner under samma period. 

SvB har tidigare skrivit om den första rapporten från forskningsprojektet Kulturjournalistikens världar, som också konstaterar att recensioner har fått lämna plats till journalistik mer fokuserad på nyheter och debatt.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.