Tillbaka

Misstänkt fusk med recensioner

2016-05-03
av Niklas Strömberg

För två år sedan avslöjade SvB att en svensk förlagschef skrev egna recensioner på Adlibris och Bokus hemsidor.

Nu misstänks Boktipset.se var utsatt för betydligt mer omfattade recensionsfusk.

Det är branschsajten Boktugg som skriver att Boktipset.se misstänks vara föremål för fejkade recensioner. Enligt Boktugg handlar det om aktivitet kring vissa böcker och förlag, då ett stort antal konton har registrerats under kort tid och gett specifika titlar toppbetyg.

Boktipset.se startades 2009 av Bonniers och går ut på att medlemmar kan recensera, betygsätta och tipsa varandra om böcker. Sajtens snittbetyg används också på Bonnierägda Adlibris.

Adlibris vd Johan Kleberg bekräftar uppgifterna om misstänkt fusk i ett mail till Boktugg.

– Vi känner till att det förekommit misstänkt fusk med betyg på Boktipset.se och vi har just nu en diskussion internt om hur vi ska hantera det.

Hans-Olov Öberg, förläggare på Kalla Kulor förlag, överväger att polisanmäla Boktipset och säger till Boktugg:

– Det är naturligtvis väldigt bekymmersamt, för att inte säga rent bedrägligt, när de sociala mediasystemen missbrukas avsiktligt. Eftersom vi ser ett tydligt mönster i den misstänkt fejkade betygssättningen, är vi just nu i kontakt med polisens utredare för att göra en anmälan.

Att användarnas recensioner kan användas för att främja enskilda förlag är ingen nyhet.

I slutet av 2014 avslöjade Svensk Bokhandel att Bookmarks förlagschef Claes Ericson hyllade sitt eget förlags titlar på Bokus under pseudonymen Skeppsbruten, och på Adlibris i eget namn.

Det handlade då om totalt sex titlar och Claes Ericson erkände själv agerandet i en intervju.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.