Tillbaka

Nakna kroppar och klimat - trender i barnböcker 2019

2019-09-26
av Carina Jönsson
Klimataktivisten Greta Thunberg
Foto: Anders Hellberg

BOKMÄSSAN. Tiden, klimatet och nakna kroppar. Det är de trender i barnboksutgivningen Svenska Barnboksinstitutet, SBI, ser hittills under 2019.

Redan under 2018 spanade SBI om kroppspositivism, att olika typer av kroppsformer får utrymme i barnböcker, som en trend i sin årliga Bokprovning. Under 2019 fortsätter den trenden, med skillnaden att kropparna nu är avklädda. Flera böcker, däribland Annika Leones och Bettina Johanssons Bara rumporoch Aysa i simhallen av Therese Alshammar utspelar sig i badhus. 

– Men den nakna kroppen vi ser är kvinnokroppen. Det förekommer nakna män i böckerna men både i Aysa i simhallen,och en annan bok som utspelar sig i simhallen, Hoppa från kanten, skildras männens kroppar mer sedesamt. Det är något vi funderar på. Hur skildrar man nakna kvinnokroppar och nakna manskroppar? säger Sofia Gydemo, bibliotekarie på SBI.

En annan trend SBI lyfter i 2019 års utgivning är tiden. Flera böcker handlar om att få tiden att räcka till, om stress och hur man gör för att komma i tid. Där ibland Koll på tiden avPetra Brask ochTiden tar semester av Mattias Käck och Ida Björs. 

En tredje trendspaning från SBI är att böcker om klimat, överlevnad och preppers blir allt vanligare.

– Aktivism kom det många böcker om redan under 2018 och det ser vi tydligt även nu i 2019 års utgivning. Ett exempel är Gretas historia: Ingen är för liten för att göra något stortom Greta Thunberg. Hotet om klimatet och miljön är så klart väldigt aktuellt just nu, säger Sofia Gydemo.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.