Tillbaka

Natur och Kultur köper Spektra

1997-10-31
av Fredrik Lindberg
Åke och Solveig Hallbergs bokförlag Spektra i Halmstad, känt främst för sina grafiska handböcker, har förvärvats av Natur och Kultur.

en omfattar endast lager och rättigheter och gäller från den första januari 1998. Förlaget har sedan starten 1965 givit ut omkring 500 titlar.
    Spektras handboksserie kommer i fortsättningen ges ut inom Natur och Kulturs rörelsegren LTs förlag. Samtidigt flyttas handboksutgivningen inom NoK Fakta och NoK Litteratur över till LT.
    - Jag har fyllt 62 år, håller många kurser och har nog tänkt att skriva ytterligare någon bok i det grafiska ämnet, säger Åke Hallberg, som kommer att fortsätta arbeta på deltid med handboksserien som konsult för LT.
    Spektra har de senaste fem åren omsatt mellan 2,5 och 3,5 miljoner kronor. Hallberg kontaktade Natur och Kultur i september.
    - Vi har tidigare haft en viss internkonkurrens vad gäller handböcker inom Natur och Kultur, vilket är bra så länge marknaden expanderar. Nu förstärks LT med en grafisk profil. Spektra har även bland annat reseguider för Polen och Frankrike som har gått bra, säger vd Lars Grahn.
    Ewa Mattill, som ansvarat för NoK:s handboksredaktion, övergår i samband med omorganisationen till Litteraturredaktionen. Redaktören Monica Nilsson går till LT.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.