Tillbaka

Nesbø hyllas i USA

2017-12-05
av Philip Wallin
Jo Nesbøs storsäljare Törst bidrog till att den norska skönlitteraturen hamnade på plus – men för andra genrer gick det sämre.
Foto: Albert Bonnier förlag

The New York Times har utsett Jo Nesbøs bok Törst till en av årets bästa kriminalromaner.

– Det är ärofyllt, säger Tor Jonasson, Jo Nesbøs svenska agent.

Den välrenommerade litteraturkritikern Marilyn Stasios har valt ut Jo Nesbøs internationella bestseller Törst till sin lista över årets bästa kriminalromaner (utan inbördes ordning) i den amerikanska nyhetstidningen. Jo Nesbøs svenska förlag Albert Bonniers förlag är förmodligen nöjda, agenten Tor Jonasson på Salomonsson Agency är det definitivt.

–  Jag är otroligt glad över att en legendarisk amerikansk kritiker säger så här om en av våra författare, dessutom i en av världens mesta ansedda tidningar. Det är ärofyllt, säger han.

Vad betyder det rent försäljningsmässigt?

– Varje topplista betyder mer exponering, att nya läsare hittar författaren, att bokhandlare kanske lägger en större order. Jo är ju redan en etablerad och stor författare. Men nu kanske ännu fler får upp ögonen för honom.

Jo Nesbøs böcker har översatts till över 40 språk och totalt sålt i mer än 36 miljoner exemplar. Siffran bygger på författarens försäljning innan Törst.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.