Tillbaka

Nobelpristagare ska få förtur till medborgarskap

2021-05-06
av TT/ Litteratur
Louise Glück.
Foto: Katherine Wolkoff

Oscar- och Grammyvinnare samt Nobelpristagare ska få gräddfil till brittiska visum i framtiden, rapporterar BBC. Landets regering vill locka till sig "de bästa och mest talangfulla" människorna.

Tidigare så fanns visumprocessen Global Talent, som innebar att konstnärer och kulturutövare kunde söka visum med hjälp en rekommendation från vissa kulturinstitutioner.
Nu föreslås de nya reglerna efter brexit innebära att människor som tilldelats ett av de priser som listas av inrikesministeriet får förtur. På listan finns bland annat Bafta, Oscar, Grammy, Nobelpriset, Golden Globe, Brit Award eller Tony.
Det här är en del i vårt nya poängbaserade immigrationssystem. Vi vill attrahera de bästa baserat på kunskaper och talang, inte på var de kommer från, säger inrikesminister Priti Patel.
Systemet ger poäng efter bland annat utbildningsnivå och kunskaper i engelska och är en del i de nya reglerna kring invandring till Storbritannien.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.