Tillbaka

Noff slår nytt medlemsrekord

2011-11-18
av Lars Schmidt
För sex år sedan firade Nordiska Oberoende Förlagsföreningen, Noff, sin hundrade medlem. Nu har föreningen 208 anslutna förlag och tillväxten fortsätter.

>– Om det tog sex år att få hundra nya medlemmar, så tar det fyra år att få ytterligare hundra, tror Elisabet Fredrikson, sekreterare i Noff.

Ordförande Susanne Hamilton förklarar tillströmningen bland annat med att de stora förlagen drar ner och att det finns en hel flora av författare som inte har ett förlag att komma ut på.

– När det inte finns plats någonstans, då provar de själva. Mikroförlagen och egen­utgivningen börjar sätta fart, säger hon.

Det är enkelt att starta förlag idag, det svåra är att sälja böckerna. Därför är det många som går Noffs utbildningar. Föreningen uppfattas också alltmer som en uppstickare som tar ställning, säger Susanne Hamilton.

– Och det är ungefär så som många av dem som är nya vill driva sina förlag.

Elisabet Fredrikson skönjer också en helt annan, äldre grupp, som startar förlag: fyrtiotalisterna.

– Tro inte att de kommer att nöja sig med att läsa böckerna, de vill ge ut dem också.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.