Tillbaka

Normal förlag i kris

2010-06-03
av Lars Schmidt
Foto: Cecilia Mellberg, Robert Paraniak
Ekonomin i Normal förlag är körd i botten och ett antal författare klagar över bristande redovisning, uteblivna royalties och stora problem att få kontakt med förlaget.

nöjda författarna beskriver ett förlag som ständigt är försenat i tryckning och utgivning, som slarvar med redovisningar och är nästan omöjligt att få besked av.

En av konflikterna gäller Inger Jalakas som sedan november krävt att få lämna förlaget. Det skedde efter att hon, med hjälp av Författarförbundet, under flera månader krävt att få ut underlag för kostnader som Normal hävdar hör till hennes förra bok. Normal tillämpar 50/50-avtal, där en eventuell vinst delas mellan förlag och författare efter att kostnaderna räknats av.

– Men jag misstänker att de trixar med produktionskostnaderna så att det inte ska bli något överskott till oss författare, säger Inger Jalakas.

Inger Jalakas ville bryta alla förbindelser genom att avstå från royalty mot att hon tog över lagret av osålda böcker.

– Jag ville ha en ”clean brake”, säger Inger Jalakas. Och jag vill inte längre att de ska sälja mina böcker.

Den 25 maj kom Normals förslag till lösning: förlaget skulle fortsätta att sälja Inger Jalakas böcker tills man fått in lika mycket pengar som böckerna var värderade till, drygt 114 000 kronor. Därefter var Inger Jalakas fri. Hon skulle inte få någon royalty.

– Vi kan i dagsläget inte efterskänka alla Ingers böcker, det är inte företagsekonomiskt möjligt, säger Erika Larsson, Normals vd. Inger Jalakas tänker inte acceptera förslaget.

Författaren och fotografen Elisabeth Ohlson Wallin klagar också över dålig redovisning av boken Kvinnor från 2005.

– För två år sedan sa de att min bok nått break even, men jag har aldrig fått några pengar. Och de svarar inte på mejl.

Forskaren Lisbeth Stenberg beviljades 2008 ett utgivningsstöd av Vetenskapsrådet på 100 000 kronor för att ge ut boken I kärlekens namn på Normal. Utgivningen var planerad till februari 2009 och pengarna, som skulle ha betalats till förlaget i efterskott, råkade betalas ut redan i december 2008. Ett år senare trycktes drygt 100 exemplar av boken – i en podupplaga. Den hade flera brister och nu i maj trycktes en ny podupplaga på 140 exemplar.

– Jag har haft fruktansvärt mycket strul med förlaget, det är rena ruffel- och bågföretaget, säger Lisbeth Stenberg.

Bidraget på 100 000 var baserat på en upplaga av 500 exemplar. Kostnaden för att trycka de totalt 250 podexemplaren är, enligt tryckeriet som ännu inte fått pengarna, drygt 20 000 kronor.

– Arbetet med I kärlekens namn var komplicerat och totalkostnaden översteg 100 000 kr när löner, konsultarvoden och andra omkostnader var inräknade, menar Erika Larsson.

Flera av förlagets författare vill inte uttala sig offentligt om Normal.

– Det tar emot att strida mot Sveriges första queerförlag, det känns som att trycka dit sina egna, säger prästen och författaren Lars Gårdfeldt, som hävdar att han fått en enda redovisning av sina böcker på fyra år, och den visade att kostnaderna inte var täckta.

Elisabeth Ohlson Wallin säger att många inte vill se problemen innan det gått för långt, och att det finns ett ”ont syndrom” i HBT-världen om att man ska jobba ideellt för den goda sakens skull.

– HBT-världen är liten, folk är rädda för att göra sig till ovän med den, säger Elisabeth Ohlson Wallin.

Erika Larsson erkänner att vissa projekt och redovisningar dragit ut på tiden, vilket hon beklagar.

Normal har sedan starten gått med förlust och enligt Erika Larsson ser det fortfarande ”bistert ut”.

– Till halvårsskiftet hoppas jag att vi löst likviditetsproblemen, säger hon.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.