Tillbaka

Norsk boklag ut på remiss – fasta priser kan bli lag

2022-08-18
av Kristian Lönner
Kulturminister Anette Trettebergstuen
Foto: Ilja C. Hendel/Kulturdepartementet

Den norska regeringen skickar i dag ut sitt förslag om en ny boklag på remiss. Fasta priser och rabatter är två delar som redan på förhand väckt stor debatt.

Fasta bokpriser är redan en realitet i Norge, men medan det i dag är reglerat genom ett branschavtal kan det i framtiden stå skrivit i lag. Den norska regeringen, bestående av en allians mellan Socialdemokraterna och Senterpartiet, skickar i dag, 18 augusti, ut ett förlag om boklag på remiss, rapporter Bok 365.

Lagförslaget innehåller som väntat fasta priser, men regeringen önskar höra remissinstansernas inställning innan de tar ställning till om perioden för fasta priser ska vara 12 eller 18 månader. Fastprisdatumet ska utgå från den första utgivningen av en titel oavsett format.

Bland de norska förlagen råder en betydande åsiktsskillnad i frågan om fasta priser. Tom Harald Jenssen, vd på Cappelen Damm, har tidigare sagt till Bok 365 att han önskar sig en så lång fast pris-period som möjligt, gärna två år. Alexander Even Henriksen, vd för Bonnier Norsk Forlag, menar däremot att en så lång period skulle slå hårt mot strömmade böcker. Han har i stället önskat sig en så kort period som möjligt, helst till 15 januari året efter utgivning.

I förslaget ingår också begränsningar för att ge en rabatt på 12,5 procent, något som beskrivs som praxis i dag hos de större återförsäljarna. Genom att ta bort denna rabattmöjlighet vill regeringen skydda mindre och nya återförsäljare som inte har råd att ge rabatten.

Även försäljningen av ljudböcker påverkas av den nya boklagen. Här finns ett förslag om en plikt för strömningstjänsterna att erbjuda styckförsäljning av alla tillgängliga ljudböcker. Regeringen föreslår även en leveransplikt av ljudböcker till folkbibliotek även om själva utlåningsvillkoren kan avtalas mellan parterna.

Lagen har enligt regeringen som syfte att säkerställa mångfald och god kvalitet inom norsk litteratur liksom god tillgång till litteratur i hela landet.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.