Tillbaka

Norska förlaget ökade omsättningen stort

2018-01-29
av Philip Wallin
Två framgångstitlar 2017 från Vigmostad & Bjørke.

Den norska bokmarknaden gick ned 2–3 procent 2017. Men för skönlitterära förlaget Vigmostad & Bjørke var året en sensationell framgång.

Vigmostad & Bjørke ingår i Norges fjärde största förlagshus Forlagshuset Vigmostad & Bjørke. Här finns profilerade författare som Jan Guillou, Liza Marklund och Anne Holt. För den norska bokmarknaden var 2017 ett ganska dystert år. Men på Vigmostad & Bjørke var det tvärtom – mungiporna uppåt. Förlaget ökade omsättningen med hela 10 procent, det rapporterar Bok365.

Framgången spreds ut på förlagets 160 titlar. Från barn- och ungdomslitteratur till fackböcker. Här sticker bland annat statsvetarna Frank Aarebrots och Kjetil Evjens bok Reformasjonen ut. En historiebok om hur Europa påverkats och formats av Martin Luthers 95 teser. En annan förlagsframgång blev Monica Flatabøs reportagebok om våldtäkt En sånn Jente.

– Vi har systematiskt arbetat för att nå ut bättre i bokhandlarna och göra våra böcker mer synliga. Både genom bra PR-arbete, vår nya förlagstidning bakomslaget.no och en större närvaro i sociala medier, säger förlagets vice vd Elizabeth Sellevold.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.