Tillbaka

Norstedts trycker till 140 000 exemplar

2010-10-07
av Sara Djurberg
Norstedts trycker till 50 000 exemplar av Tant Julia och författaren (1981) i storpocket. Ytterligare fyra titlar trycks på nytt och beräknas finnas i bokhandeln om några veckor.

en titel av Nobelpristagaren finns i lager, den senaste romanen Den stygga flickans rackartyg (2007), som endast finns i knappt tusen exemplar. Norstedts kommer nu att trycka till den och ytterligare fyra titlar: Det gröna huset (1979), Tant Julia och författaren (1981), Bockfesten (2002) och Paradiset finns om hörnet (2003) i cirka 15 000 exemplar vardera, totalt 140 000 exemplar.

– Vi har valt de här titlarna helt enkelt för att de är väldigt representativa för Mario Vargas Llosa, och så får vi med såväl tidiga titlar som de senaste, säger Eva Rapp, redaktionschef Norstedts.

Tant Julia och författaren trycks i storpocket för att kunna säljas hos fler återförsäljare till ett lägre pris. Övriga blir inbundna utgåvor.

– Så brukar vi göra, till exempel med Le Clézio och Orhan Pamuk. Vi vill ha ut den snabbt och som en billiga utgåva till de återförsäljare som säljer pocket, säger Eva Rapp.

Tryckningen beräknas ta två veckor, men det kommer dröja ytterligare något innan böckerna landar på bokhandelsdiskarna.

– Vissa titlar finns inte digitalt och tar lite längre tid att trycka, men vi räknar ändå med att kunna göra det inom två veckor, säger Eva Rapp.

Norstedts har nyss köpt rättigheterna till Mario Vargas Llosas senaste roman som ännu inte är översatt, men som kommer ut i slutet av 2011 eller i början av 2012 med den preliminära titeln Irländarens dröm.

Jens Nordenhök har översatt sex romaner och två teaterpjäser av Mario Vargas Llosas, bland andra Tant Julia och författaren och Det gröna huset:

Tant Julia och författaren är jag gladast över att svenska läsare får stifta bekantskap med igen. Det är en enormt humoristisk drift med radiosåpor på 1950-talet som direkt kan översättas till dagens tv-såpor. Det är vår tid han pratar om, så jag är förtjust att den kommer ut på Norstedts igen.

Jens Nordenhök har träffat Mario Vargas Llosas flera gånger och beskriver honom som en utåtvänd och aktiv människa.

– Han reser mellan länder och deltar i världens affärer och är väldigt tillgänglig. Han är politiskt engagerad, på ett sätt som jag i och för sig inte gillar, konservativt högerliberal. Men han är en författare att ta tag i och njuta av – han är ju inte svårläst. Det blir läsarnas stora äventyr att upptäcka honom på nytt.

Läs recensionerna av Den stygga flickans rackartyg

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.