Tillbaka

Norstedts utlovar två nya Millenniumtitlar

2015-10-14
av Niklas Strömberg
David Lagercrantz

FRANKFURT: Norstedts kommer att ge ut ytterligare två Millenniumböcker. Även dessa kommer skrivas av David Lagercrantz.
SvB var enda svenska tidning på plats när nyheten presenterades.

Nyheten presenterades i Norstedts monter på bokmässan i Frankfurt strax efter 17.30 på onsdagseftermiddagen av förlagschefen Eva Gedin och agenten Linda Altrov Berg. 

Till Svensk Bokhandel säger Eva Gedin att beslutet fattades nyligen.

– Vi bestämde oss efter att Det som inte dödar kom ut. Vi lade all koncentration på den första boken med David, ett väldigt intensivt arbete. Men visst, vi har fått mycket frågor om en uppföljare och också haft det i bakhuvudet. 

Otto Sjöberg, Norstedts vd, samt den publicistiska chefen Susanna Romanus fanns också på plats.

– Det känns fantastiskt roligt, säger Susanna Romanus.

Susanna Romanus och Eva Gedin är de förläggare som arbetade med David Lagercrantz och Det som inte dödar oss.

– Stieg gav ut tre Millennium-böcker. Det känns fint att David nu gör samma sak, säger Susanna Romanus.

Eva Gedin fyller i:

– Jag tyckte att det var bra att tala om att det blir Davids trilogi. Det är ett ganska stort arbete att sätta sig in i Stiegs böcker, hitta ett sätt att utveckla karaktärerna och att uttrycka sig. Det här är verkligen David Lagercrantz version Millennium.

Var i processen projektet befinner sig nu vill hon inte berätta. Men att den första av de två böckerna kommer att ges ut under hösten 2017 är redan spikat.

– Vi kommer inte pressa ut någon bok. För att säkerställa kvaliteten och att ha ett rimligt arbetstempo kommer den andra boken 2017. Förmodligen kommer den tredje två år senare. 

Otto Sjöberg pratar öppet om projketets ekonomiska betydelse för Norstedts. 

– Det är självklart av stor vikt. I en bransch där allt färre titlar tar en allt större del av marknaden är det viktigt att vi är med och slåss. Och det gör vi verkligen. Men detta ska ändå inte påverka vår smalare utgivning, den så kallade spetsen.

David Lagercrantz kommenterar utgivningen i ett pressmeddelande:

– Jag kan helt enkelt inte låta bli. Det har varit så fantastiskt roligt att skriva, och ett sådant hisnande äventyr. Dessutom tror jag att jag har en riktigt bra story, säger David Lagercrantz i pressmeddelandet.

Av Tove Leffler, Niklas Strömberg och Kalle Laxgård.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.