Tillbaka

Ny chefredaktör på Galago

2018-02-13
av Kalle Laxgård
Rojin Pertow, ny chefredaktör på Galago.
Foto: Jan-Åke Eriksson

Rojin Pertow kommer från en tjänst som politisk redaktör för Fria Tidningen. Nu tillträder hon som chefredaktör på Galago.

– Jag vill få in röster som inte hörts så tydligt i Galago, säger Rojin Pertow.

I höstas aviserade båda Galagos anställda, Mats Jonsson och Johannes Klenell, att de lämnar serieföretaget efter många år.

Rojin Pertow såg vad som hände och skickade in en ansökan innan någon tjänst hade utlysts.

– Jag har läst magasinet och förlagets böcker i ungefär hela mitt liv. När jag såg öppningen stack jag in en fot, säger hon.

I fredags fattade ledningen beslutet. I dag tisdag arbetar hon sin första dag som chefredaktör för Galago.

Rojin Pertow är journalist och kommunikatör. Hon kommer närmast från en tjänst som politisk redaktör på Fria tidningen, tidigare har hon skrivit för exempelvis tidskriften Bang och arbetat för Terrafem, ett nätverk för kvinnor och flickor med utländsk härkomst.

– Det känns jätteroligt. Rojin har ett kontaktnät som vi saknar i branschen generellt. Hon är dessutom debattglad och en extremt bra skribent, säger Pelle Andersson, förlagschef och vd för Ordfront, där Galago ingår.

Galago har gett ut både böcker och tidningar i snart 40 år. Tidningen har en viktig funktion i möjligheten att testa nya tecknare, som sedan kan ges bokkontrakt.

Enligt Pelle Andersson befinner sig hela Galago just nu i en tydlig förändringsfas, där framför allt innehållet ska utvecklas. Uppdraget är även att skapa en tydligare struktur, mellan förlag och magasin.

Processen skyndas på i och med Rojin Pertows tillträde och att Sofia Olsson började som ny förläggare och ansvarig utgivare i januari.

– De ska få forma innehållet under frihet, jag vill inte lägga mig i det arbetet för mycket, säger Pelle Andersson.

Enligt Rojin Pertow har hon som läsare ofta återkommit till seriemediet.

– Jag läser allt från politiska serier, till självbiografiska till reportage och sådant som är mer absurdistiskt, säger hon.

Vad vill du göra med tidningen?

– Jag tycker tidningen är bra. Varken jag eller Sofia vill blåsa ut allt gammalt och ersätta det med nytt. Däremot vill vi bredda tilltalet och samtidigt behålla det lojala gänget. Jag vill också få in röster som inte hörts så tydligt i Galago, historiskt sett.

Vilka röster då?

– Till exempel fler tjejer som skriver om politik, på ett sätt som inte är förankrat i deras egna liv utan mer satiriskt. Ett sätt som kanske mer tillhör det äldre manliga gardet.

Rojin Pertow nämner även en ny utgivning av science fiction och fantasy kopplad till sociala rättvisefrågor.

– Det där är planen för den närmsta framtiden.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.