Tillbaka

Ny festival vill lyfta kritiken

2021-10-13
av Kalle Laxgård
Edith Söderström.
Foto: Sanna Lindberg

I dag inleds första upplagan av Kritikfestival Halland. Målet är att stötta kulturkritiken och lyfta den – i hela landet.

Under de kommande fyra dagarna hålls föreläsningar och workshops inom olika typer av kulturkritik i Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka. 

Syftet är att för en gångs skull sätta kritiken i centrum.

– Vi gör det här för att fira att Region Halland varit så framsynta att de skrivit in kritik i sin kulturplan. Det betyder att de vill levandegöra kritiken som konstform. Man ska kunna söka pengar för att skriva kritik som är knuten till Halland, säger Edith Söderström festivalchef.

Hon är verksam inom Kritiklabbet som tillsammans med Region Halland står som arrangörer för Kritikfestival Halland. Det är första gången festivalen arrangeras, men förhoppningen att den ska återvända och även få spridning till fler regioner. Fler behöver få upp ögonen för kritiken och dess situation, säger Edith Söderström. Det är därför Region Hallands beslut att öppna för stöd till kritik är så viktigt.

– Det gör att den lokala kritiken kan få nya vingar och kanske få en vitaliseringsboost. Det är väldigt viktigt när lokaltidningarna, inte minst kultursidorna, lever en tynande tillvaro i dag. Då får kulturlivet ingen spegling.

På festivalen deltar en lång rad namnkunniga kritiker, däribland Cecilia Djurberg, Magnus William-Olsson, Andres Lokko och Shora Esmailian.

Region Halland har beslutat att göra kritiken till ett eget konstområde. På vilket sätt är den konst?

– Det är en uttrycksform. Att säga att det är konst är kanske att gå långt men det är en slags konst att uttrycka sig om och varsebli annan konst. Konsten klarar sig inte utan kritiken, och tvärtom. Blir ett konstverk inte belyst, undersökt och utforskat har det heller inte samma möjlighet att nå ut med sitt narrativ, säger Edith Söderström. 

Förhoppningen är att locka en bred publik till festivalen.

Litteraturkritiken har väckt debatt vid flera tillfällen på sistone, exempelvis gällande Johanna Hedmans debutbok, Recensionsportalen och Linda Skugges recension av Kristina Sandbergs bok om sin cancer. Hur hög är nivån på litteraturkritiken i Sverige, tycker du?

– Jag tycker den håller god nivå, helt klart. Sen finns det alltid saker att problematisera. Det är viktigt att kritiken står fri från kommersiella intressen och att det inte uppstår kotterier och nepotism. Det är viktigt att hela den debatten tas upp.

Är det någon av diskussionerna om litteraturkritik som du tyckt varit särskilt intressant? 

– Jag tycker frågan om man ska koppla verket från upphovsmannen alltid är filosofiskt intressant. Sedan tycker jag att en kritikers högsta uppgift är att vara lojal mot sitt material och inte lojal mot den tilltänka publiken eller upphovsmannen. Lojaliteten ska befästas mot verket.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.