Tillbaka

Ny förläggare på Atlas

2018-12-21
av Kalle Laxgård
Pär Sjölinder.
Foto: Linda Axelsson

De senaste nio åren har han jobbat på Modernista. Till våren blir Pär Sjölinder ny förläggare på Atlas.

– Redan till höstlistan 2019 ska man se en förändring i utgivningen, skriver han till SvB.

Pär Sjölinder tillträder sin nya tjänst den 1 mars 2019.

– Atlas är ett fint och relevant bokförlag som behövs på den svenska marknaden. Det finns flera intressanta författarskap som det ska bli roligt att jobba med, men också uppdraget att hitta och arbeta med morgondagens författare – svenska som utländska – är så klart spännande, skriver han i ett mejl till SvB.

I den nya tjänsten – förläggare på halvtid – blir Pär Sjölinder ansvarig för Atlas utgivningslista. I dag ger förlaget ut 12-15 titlar om året, en nivå som ska gälla även fortsättningsvis, enligt förlagschef Tove Leffler.

– Det ska bli jätteroligt att jobba med en person med så lång erfarenhet, brett kontaktnät och stor kompetens. Han har varit på Modernista ända sedan de var väldigt små och har, som man gör på mindre förlag, gjort allt.

Pär Sjölinder började på Modernista 2009 och jobbar i dag med utländska rättigheter. Just den erfarenheten framhåller Tove Leffler som viktig.

– Det har gett honom ett stort kontaktnät när det kommer till scouter och agenter. Där kompletterar han mig väldigt bra, säger hon.

På frågan vad han ser mest fram emot, svarar Pär Sjölinder:

– Det ska bli väldigt roligt att arbeta tillsammans med Tove och i en renodlad förläggarroll fortsätta att ge ut relevant skönlitteratur och sakprosa. Redan till höstlistan 2019 ska man se en förändring i utgivningen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.