Tillbaka

Ny utbildning i barnbokskritik

2018-06-07
av Emma Olsson
Lillemor Torstensson
Foto: Eva Dalin

Till hösten startar Barnboksinstitutet en utbildning i barnlitteraturkritik.
– Vi vill stärka dem som redan arbetar som kritiker, säger Lillemor Torstensson på Svenska barnboksinstitutet.

Barnboksförsäljningen ökar. Samtidigt minkar utrymmet i dagstidningarna för litteraturkritik överhuvudtaget. Det gör att diskussionen om barnlitteratur minskar ännu mer. Genom en utbildning hoppas Svenska barnboksinstitutet höja kvaliteten på kritiken och öka kunskapen för den enskilda recensenten.

– Dagstidningarna drar ner och många plattformar har försvunnit. I dag finns bara Opsis kvar, som handlar om barnlitteratur men som vänder sig till vuxna, säger Lillemor Torstensson, kommunikatör på Svenska barnboksinstitutet.

Därför startar de en ny utbildning till hösten, som ett pilotprojekt. Verksamma kritiker, bloggare på skol- och folkbibliotek samt andra intressenter är välkomna att söka kursen som är förlagd i Stockholm, helgen den 22-23 november.

– Vi vill ge verktyg åt dem som bloggar i dag, cementera vad kritik är och öka kunskapen. Det de gör är redan jättebra, men vi vill ge dem nya möjligheter, säger hon.

Sista anmälningsdag är 1 september.

Initiativet kommer från Svenska barnboksakademin och projektet får pengar av Kulturrådet, Stockholms stad, Svenska barnboksakademin, Svenska Akademin och Sveriges författarförbunds barn- och ungdomslitterära sektion, BULT.
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.