Tillbaka

Nystartat förlag tog hem priset

2010-11-22
av Alberte Bremberg
Foto: Anders G Warne
Jenny Jägerfeld och nystartade förlaget Gilla böcker tog hem Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok med Här ligger jag och blöder. – Det känns helt fantastiskt att få börja som förlag på ett sådant här sätt, säger Ada Wester förläggare på Gilla Böcker.Jenny Jäge

ugustpriset för bästa barn- och ungdomsbok med Här ligger jag och blöder. Boken blev ursprungligen refuserad av förlaget Natur & Kultur, men antogs sedan av nystartade förlaget Gilla Böcker. 

– Det känns magiskt, det är så jävla roligt. Och just nu kom jag på att man ju får pengar också. Det är ju fantastiskt, det kommer att ge mig tid att skriva mera, säger Jenny Jägerfeld.

Efter att ha blivit refuserad sviktade självförtroendet en stund. Men magkänslan sade ändå att boken hade potential. På Gilla Böcker fastnade man för boken så fort man fått den i sin hand.

– Jag var helt tagen första gången jag läste manuset. Jag ringde Jenny direkt och sa att vi ville ha det. Jag tänkte att gillar jag det så kommer andra gilla det också, säger Ada Wester, förläggare på Gilla Böcker.

Här ligger jag och blöder har tryckts i en upplaga på 9 000 exemplar och är just nu huvudbok i Barnens Bokklubb.

Trycker ni fler nu?

– Jag har lite idéer, men vi måste överlägga lite under kvällen nu. Men jag ringde i går och förvarnade omslagsmakaren om att vi kanske kommer vilja ha en ny splash, säger Ada Wester.

Trots att Gilla Böcker är ett helt nystartat förlag så trodde Ada Wester att Jenny Jägerfeld hade chans att få priset:

– Jag har en vana av att gissa rätt sedan tidigare i Augustsammanhang. Sen kan man ju inte riktigt går runt och säga det till folk. Jag tror att jag har en smak som delas av vädigt många. Sedan var det ju ett otroligt lyckokast att springa på något sånt här.

Hur kommer Augustpriset till Jenny Jägerfeld att påverka Gilla Böckers framtid?

– Det kommer naturligtvis påverka vår omsättning och ekonomi. Det är ju en sådan underbar bekräftelse på att man tänker rätt. Jag tror att vi kommer att vara ett litet stort förlag. Vi kommer att synas mycket, även om vi inte blir så stora när det gäller antal titlar och anställda.

Jenny Jägerfeld själv hade också en bra känsla inför kvällen:

– Jag tänkte att jag skriver ett tal. Men började känna att då blir det ju skitjobbigt om jag inte vinner. Men sedan gjorde jag det i alla fall. Och det var ju bra. Men Ada har verkligen fingertoppskänsla, hon trodde absolut att jag hade chans att vinna.

Mot sitt gamla förlag Natur & Kultur har Jenny Jägerfeld inga "hard feelings".

– Jag är jätteglad att de gav ut min första bok och gav mig chansen till det. Jag tror att det hade känts jobbigare om jag inte hade blivit utgiven av ett annat förlag. Men nu blev jag ju det, säger Jenny Jägerfeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.