Tillbaka

Nytt förlag lyfter fram autentisk afrikansk litteratur

2022-09-21
av Kristian Lönner
Nicklas Hållén.
Foto: Privat.

BOKMÄSSAN 2022. Forskaren Nicklas Hållén drivs av att synliggöra afrikansk litteratur och har nu startat eget förlag. Lagom till Bokmässan är första boken ute till försäljning.

– Det är en speciell och annorlunda bok som inte liknar någon annan.

På söndag deltar docent Nicklas Hållén i ett seminarium på Bokmässan om små förlag inom den afrikanska bokutgivningen. I en aktuell studie om afrikansk gatulitteratur har Nicklas Hållén tillsammans med andra forskare gjort en litteraturanalys av samtida afrikansk litteratur bortom de stora fixstjärnorna som Chimamanda Ngozi Adichie och Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnah.

– Det finns en litteratur under det här, ofta självutgivna eller publicerade digitalt på internet. En stor del av arbetet har varit att springa runt på gatan och samla material och intervjua författare. Det gav en inblick i en litteratur som har sina egna värden men som aldrig får kontakt med den formella publiceringsvärlden.

Som en följd av studien har Nicklas Hållén nu också startat ett eget förlag, Kingoyo Books.

– Ett kamikazibeslut, erkänner han. 

Första boken är nu ute, Footprints in the sand, av den kenyanske författaren Stanley Gazemba som Nicklas Hållén träffade i Nairobi under sitt arbete med studien.

– Han är en väldigt duktig författare men han befinner sig utanför en litterär diskurs som kräver att man har en viss västerländsk utbildning för att kunna skriva sig in i. Är man utanför den blir det någonting annat.

Det är just det där andra som Nicklas Hållén tycker är särskilt intressant.

– Tänk en Agatha Christie-bok, där finns det ett outtalat kontrakt mellan läsare och författare och den följer en mall som läsaren lärt sig. Men i Stanley Gazembas bok finns ingen sådan karta.

– Den är 520 sidor lång och varje kapitel är en ny genre. Ibland är det som Tusen och en natt, ibland socialrealism, sedan chic lit, därefter jättebrutal crime fiction. Den innehåller massor av karaktärer som man ur ett västerländskt perspektiv absolut inte vill identifiera sig med. Den utmanar läsaren på ett helt annat sätt.

Han beskriver boken Stanley Gazembas livsverk.

– Han började skriva boken på 90-talet och har lagt ned 20 års tid på den.

Att boken är skriven för en kenyansk publik och inte en västerländsk innebär också andra utmaningar för läsaren. Nicklas Hållén ger ett exempel med ordet ”farm” som i Kenya har en annan betydelse än en svensk bondgård. Det kan handla om en avsides åkerplats på en bergssida.

– Man måste ibland tänka att min bild av det här kanske inte stämmer med det författaren menar. Man måste som läsare vara på tårna, det blir en del av behållningen. 

Nicklas Hållén hoppas kunna ge ut ungefär en bok per år. Någon illusion om att tjäna pengar på utgivningen har han inte. Tvärtom – den kostar.

– Det blir mer och mer så i akademin att man är både akademiker och jobbar med ”the community”, att man kan vara inblandad i det man skriver om, och jag skriver ju om publicering. Det skulle nästan vara bli problematiskt om jag tjänade massa pengar.

Vilka aspekter vill du lyfta på Bokmässan?

– Bland annat att infrastrukturen för afrikansk litteratur är så knepig. Förutom några stora rockstjärnenamn är det nästan omöjligt att nå ut. Det bygger på att folk har engagemang för det.

Sydafrika är årets temaland. Vad är särskilt intressant med litteraturen därifrån?

– Det är spännande hur litteraturen efter apartheid fick en viktig och praktisk roll i samhället. Den fick fungera som en spelplan för att hantera ett kollektivt trauma. Litteraturen blev ett verktyg för att diskutera hur man kunde gå vidare. I dag finns också en litteratur som inte är på engelska eller afrikaans utan på xhosa och zulu som också är jättespännande.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.