Tillbaka

Nytt och ungt i fokus

2011-05-25
av Lars Schmidt
Foto: Ola Kjelbye
Bokmässeaffischen pryds av Theodor Mommsen, som 1902 blev den förste tyskspråkige nobelpristagaren. Men i övrigt är årets tema fokuserat på unga författare och ny litteratur.  

re länder - ett språk" ligger rätt i tiden. Allt fler tyska böcker översätts till svenska och intresset för tysk kultur ökar stadigt, kanske för första gången sedan andra världskriget.

– Vi har sedan ett par år märkt ett stigande intresse för tyska författare och för tyska språket. Till och med i skolorna ser vi att allt fler elever åter väljer att läsa tyska, säger Benita Funke från schweiziska ambassaden och en av tre i programgruppen för bokmässetemat.

100 miljoner européer talar tyska som förstaspråk, vilket gör det till Europas största språk. Och bokutgivningen är, efter den brittiska, den näst största. Enligt Benita Funke ges det ut omkring 110 000 titlar på tyska språket varje år.

 

Ett 30-tal författare, relativt jämnt fördelade mellan Tyskland, Österrike och Schweiz, kommer till mässan. Majoriteten är unga eller nyöversatta författare, men äldre storheter som Uwe Timm och 2009 års nobelpristagare Herta Müller kommer också.

Bland de yngre märks Arne Bellstorf – känd bland annat för att ha gett ut sin doktorsavhandling i serieformat, den östtyskfödde Clemens Meyer, Angelica Reitzen som fick det tyska Bokpriset på senaste Frankfurtmässan, och spoken word-poeten Nora Gomringer.

Ett antal barn- och ungdomsförfattare kommer också. Mest känd i Sverige är Cornelia Funke, som bland annat skrivit serien om Bläckhjärta.

Ett 15-tal titlar av de inbjudna författarna kommer att ges ut i Sverige under 2011, på en rad större och mindre förlag. Ytterligare ett antal är på väg.

 

Utöver de tyskspråkiga författarna kommer flera internationella storheter som amerikanen Jonathan Franzen, historikern Simon Sebag Montefiore, journalisten och debattören Tariq Ali, belarusiskan Svetlana Aleksijevitj, spanjoren Ildefonso Falcones, samhällsdebattören och författaren Lionel Shriver och deckarförfattaren Peter Temple.

Ytterligare en nobelpristagare finns det också chans att lyssna till: Mario Vargas Llosa, som talar om sin senaste bok Keltens dröm under rubriken Kolonialismens rätta ansikte.

Sångerskan och författaren Nina Hagen pryder omslaget till seminarieprogrammet. Hon medverkar på mässan och ger en konsert i Annedalskyrkan, en del i de ständigt växande kringarrangemangen utanför själva mässområdet.

 

Seminarieprogrammet har genomgått en ansiktslyftning, där bokmässans nya grafiska signal, punkten, dominerar. Färgade prickar sätter in varje seminarium i sitt sammanhang och gör programmet lättare att hitta i.

I år lanserar mässan också en besökar-app till Iphone, där man kan skapa sitt eget schema och hålla koll på de 438 seminarierna.

En nyhet är också att Grafiska Torget byter namn till Molnet och fokuserar på de snabba förändringarna och behovet av nytänkande i mediebranschen.

 

Bokmässan 2011
Startar torsdagen den 22 september. Har 438 seminarier med 836 medverkande talare från 20 länder.

Se hela programmet på Bok- och Bibliotek

 

Besökande författare, som nu ges ut för första gången på svenska
Ferdinand von Schirach

Benedict Wells

Dorothee Elmiger

Melinda Nadj Abonji

Dimitré Dinev

 

Besökande författare, som kommer med nya böcker på svenska
Cornelia Funke

Felicitas Hoppe

Anna Mitgutsch

Nora Gomringer

Clemens Meyer

Terézia Mora

Silke Scheuermann

Ferdinand von Schirach

Peter Stamm

Uwe Timm

Benedict Wells

Läs också: Tyskspråkig litteratur i fokus på bokmässan

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.