Tillbaka

Ödesdebatt om Biblioteksbladets framtid

2019-04-16
av Kalle Laxgård
Annika Persson, chefredaktör på Biblioteksbladet.
Foto: Sandra Johnson

Landets tre största folkbibliotek föreslår att tidningen ska läggas ner. Biblioteksföreningens styrelse säger nej. Chefredaktör Annika Persson är kritisk:

– En tidning med uppdrag och frihet att granska påverkar redan genom sin existens, skriver hon.

Förslaget presenteras i form av en motion inför Biblioteksföreningens årsmöte den 16 maj. Bakom står bibliotekscheferna för de tre största folkbiblioteken, Stockholm, Göteborg och Malmö.

Biblioteksbladet är inne på sitt 103:e levnadsår och ska, i självständig ställning, spegla åsikter, driva debatt och kritiskt granska branschen.

Enligt bibliotekscheferna bakom motionen uppgår kostnaderna för medlemstidningen till tre miljoner kronor om året. Genom att ersätta Biblioteksbladet med omvärldsbevakning i digitala kanaler, utförd på föreningens kansli, kan föreningen enligt dem spara en miljon kronor samt avsätta ytterligare en miljon för verksamhetsutveckling.

Men Biblioteksföreningens styrelse är inte med på noterna. I årsmöteshandlingarna föreslås att motionen bör avslås.

Styrelsen argumenterar utifrån att Biblioteksbladet uppskattas av medlemmarna och bör användas strategiskt. Dessutom är ”föreningens beredskap på kostnadsjusteringar” fullgod. Samtidigt öppnar styrelsen för en grundlig översyn av Biblioteksbladets kostnader.

Även Chefredaktör Annika Persson är kritisk till förslaget att lägga ner tidningen. I en kommentar på Biblioteksbladets hemsida betonar hon skillnaden på en fri tidning och en kommunikatör.

– En fri tidning kan till skillnad från föreningens anställda skriva om saker som föreningsmedlemmarna inte vill att det ska talas om. Det kan handla om en biblioteksledning som går över gränsen eller oönskade konsekvenser av en verksamhetsförändring, skriver Annika Persson.

– En tidning med uppdrag och frihet att granska påverkar redan genom sin existens, fortsätter hon.

Enligt hennes kommentar har användarna på tidningens webbplats ökat från cirka 4 500 användare för tre år sedan till 7 000 i dag.

Trots att styrelsen föreslår avslag på förslaget om nedläggning känner sig Annika Persson inte säker på utfallet. Biblioteken har mellan två och sju röster, beroende på storlek, i voteringar. Stockholm, Göteborg, Malmö har därmed 21.

– Och de får rösta med fullmakt. Samtidigt har de enskilda medlemmarna (individer) bara varsin röst och får inte rösta med fullmakt. Så det blir viktigt hur många som kommer till Helsingborg (där årsmötet hålls, reds anm.), skriver Annika Persson.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.