Tillbaka

Offside och Bokfabriken i nytt samarbete

2021-05-07
av Kalle Laxgård
Johan Nilsson.
Foto: Pressbild

I juni ger fackboksförlaget Offside press ut sin första roman. Till hjälp tar de Bokfabriken, som står för de digitala utgåvorna. Dessutom samarbetar de två förlagen med marknadsföringen. 

Hittills har Offside Press bokutgivning hållit sig till facklitteratur. Böckerna har varit som förlängningar av företagets tidningsverksamhet – med tidskrifterna Offside, Filter och Skriva.

– Men så tyckte vi att det var roligt med det här manuset. Dels var det jättebra, dels vill vi kunna göra många olika saker runt våra tidningar som har med ämnet att göra. Vi hade inte gett ut en roman om vad som helst, säger Tobias Regnell, förlagschef.

Förlagets skönlitterära debut blir Jubelår, skriven av författaren och översättaren Johan Nilsson. En spänningsroman om toppfotbollsspelaren William Berkhaven som gör comeback efter en skada, men snart hamnar i ett drama kring matchfixning.

Den inbundna boken kommer ut 3 juni. Samma månad kommer den digitala upplagan – på Bokfabriken.

Varför ett samarbete med Bokfabriken?

– Vi agerade snabbt när Sara Lindegren, som vi haft mycket kontakt med, började på Bokfabriken, säger Tobias Regnell. De är väldigt duktiga på e- och ljudböcker. Som mindre förlag tycker jag att man ska kunna samarbete och jobba med det man är bäst på. De är längre fram än vi där. 

Exempelvis var han själv redaktör för fotbollsjournalisten Olof Lundhs senaste bok som kom ut på Bazar (marknadschef Sara Lindegrens tidigare arbetsplats).

– Vi gillar att snabbt kunna sätta ihop samarbeten med andra som är specialister på sådant vi själva bara är medelbra på.

I fallet med Jubelår är det Offside som stått för det redaktionella arbetet. Bokfabriken sköter produktionen av de digitala versionerna, och kontakten med inläsaren Reine Brynolfsson. Lanseringsarbetet samordnas mellan förlagen.

Hur får ni betalt för de digitala böckerna?

– Där har vi ett samarbetsavtal som båda parter är nöjda med. Och som vi hoppas ta vidare om Johan Nilsson fortsätter på det som skulle kunna bli en serie, säger Tobias Regnell.

Han öppnar för att Offside kan ge ut fler romaner i framtiden.

– Men som det känns nu ska böckerna ha en koppling till vår vanliga verksamhet. Alltså handla om fotboll eller ha en tydlig Skriva-koppling eller på annat sätt knyta an till det vi redan gör. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.