Tillbaka

Öppnar för sänkt moms

2016-04-07
av Sara Djurberg
Foto: Istockphoto

EU-kommissionen vill ge medlemsländerna större frihet att själva bestämma vilken moms som ska gälla för digitala böcker. Det framkommer av ett nytt åtgärdsprogram.  

På torsdagen lade EU-kommissionen fram ett åtgärdsprogram, Action Plan on VAT, gällande momssatser inom unionen.

Bakgrunden är att EU vill förenkla för handel mellan medlemsländerna även för digitala varor. I planen finns löften om att sänka momsen på digitala publikationer, som ofta är mycket högre än på pappersböcker och tidningar.

Kommissionen skriver:

”Lagliga förhinder resulterar ofta i att e-publikationer har högre moms än sina tryckta motsvarigheter. Vårt förslag kommer att försöka skapa en jämställd policy för momsnivåer inom hela EU.”

Planen ger två alternativ. Det ena är att listan över varor som i dag har reducerad moms ska ses över och att medlemsländerna får mer att säga till om vilka varor som ska omfattas. Det andra alternativet är att ta bort hela undantagslistan och ge medlemsländerna ännu större frihet att välja vilka varor som ska ha lägre moms och vilken momssats som ska gälla.

Kristina Ahlinder, vd för Förläggareföreningen, ser positivt på kommissionens initiativ.

– Oavsett vilket alternativ man väljer så innebär det här med all sannolikhet att EU kommer att tillåta medlemsländerna att själva bestämma om digitala böcker ska ha reducerad moms eller inte. Det ska absolut ses som ett steg i rätt riktning, säger hon.

Först ska byråkratins kvarnar mala. Ett EU-beslut i frågan är inte att vänta förrän 2017, eftersom medlemsländerna först ska säga sitt om förslaget. Därefter blir det en fråga för den svenska regeringen om det krävs en eventuell lagändring.

– Det kommer att ta tid, men det är positivt att processen är igång, säger Kristina Ahlinder.

Detaljerna i förslaget kommer att presenteras i höst. Enligt Bookseller är det troligt att EU kommer att gå vidare med en förändrad lagstiftning för e-publikationer oavsett vad som händer.

I Sverige är momsen för digitala böcker 25 procent, medan momsen för tryckta böcker är 6 procent. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.