Tillbaka

Oreda i Stordalens förlag efter köp

2019-02-18
av Lars Schmidt
Petter Stordalen ägare till Strawberry Publishing
Foto: Foto: Nordic Choice Hotels

Ett antal författare har hamnat i bråk med sin tidigare förläggare Arve Juritzen efter försäljningen till Petter Stordalens Strawberry Publishing.

Kort efter Strawberrys köp av Arve Juritzens förlag i januari stod det klart att många författare inte skulle få följa med i köpet. Det har skapat oro och missnöje bland många författare och fyra av dem har vänt sig till norska Forfattarforeningen för att få hjälp.

I ett brev till föreningen klagar de över brist på information och menar att deras intressen inte blir tillvaratagna. En är kriminialförfattaren Lene Lauritsen Kjølner som hamnat i öppet gräl med Arve Juritzen.

– Juritzen har brutit avtalet och kräver 250 000 kronor av mig – för förskott, redaktörskostnader och omslag – om jag vill ha tillbaka mina rättigheter, säger Lene Lauritzen Kjølner till Verldens Gang.

Arve Juritzen menar att Lene Lauritzen Kjølner ljuger, och att hon själv sa upp sitt avtal före jul.

– Möjligtvis har hon ändrat sig nu när förlaget såldes till Stordalen och hon ser nya möjligheter, säger Arve Juritzen till tidningen.

Författarföreningens ordförande Mette Møller menar att det är upp till de nya ägarna och Strawberry Publishing att reda ut problemen.

– Så fort vi fick brev från Forfatterforeningen har vi gjort vad vi kan för att städa upp, säger Magnus Rønningen på Strawberry Publishing.

Enligt Magnus Rønningen tänker Strawberry inte fortsätta att ge ut Lene Lauritzen Kjølner.

– Vi uppfyller våra förpliktelser mot böcker som är utgivna. Övrig utgivning tar vi ställning till och fattar utgivningsbeslut om när vi får in manus, säger Magnus Rønningen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.