Tillbaka

Oroligt världsläge utmaning för agenterna på Bokmässan

2022-09-23
av Kristian Lönner
Rights centre på Bokmässan 2022.
Foto: Kristian Lönner

BOKMÄSSAN 2022. Glädjen över att äntligen få ses igen präglar Rights Centre på Bokmässan. Men ett oroligt världsläge innebär samtidigt en utmaning när rättigheter ska säljas.

– Det är definitivt ett tufft år. Det jag hört från förläggare om och om igen är att de just nu letar efter titlar som redan är stora, för ingen har riktigt resurserna för att själva göra titlarna stora, säger Urtė Liepuoniūtė, litterär agent på Helsinki literary agency.

Oro för en kommande lågkonjunktur och sämre ekonomi för hushållen påverkar förlagen när köpbeslut ska fattas, menar Urtė Liepuoniūtė.

– Alla är mer försiktiga för nu sparar läsarna pengar för el-räkningen.

Hon säger också nedgången inte är oväntad efter flera riktigt bra år.

– 2021 var ett väldigt intensivt år när det gäller att sälja och köpa rättigheter, och det stod klart att det skulle ta slut vid något tillfälle. Visst känner du en viss besvikelse när du inte säljer lika mycket som föregående år men det har så klart att göra med vad som händer i Europa just nu.

Lillevi Cederin, rättighetsansvarig på Rabén & Sjögren, håller med om att branschen just nu präglas av en viss försiktighet.

– Förlagen börjar fundera på om vi går mot kärvare tider. Hushållen får förmodligen sämre ekonomi och man undrar hur det kommer att påverka. Det är världsläget generellt och elpriserna i synnerhet man diskuterar.

Men ökad oro i omvärlden till trots – det alla i Rights centre ändå främst uttrycker är en glädje över att ses igen.

– Nu känner man verkligen att man är tillbaka till hur det var tidigare. Det är underbart. Det är fulltecknade mötesscheman, säger Anette Slettbakk Garpstad, agent på Cappellen Damm Agency.

Under pandemin fanns en diskussion kring om mässorna skulle tappa i betydelse när fler möten skedde online. Har det inte blivit så?

– Det visade sig snabbt att vi var duktiga på att hålla de kontakter vi redan hade, men att det var svårare att träffa nya och bygga nya relationer via Zoom, säger Anette Slettbakk Garpstad och får medhåll av kollegan Ida Svensson.

– Vi har blivit bättre på att hålla videomöten men vi vet också att ett riktigt möte alltid är bättre. I vår bransch är den personliga kontakten otroligt viktig, och det är något det verkar råda koncensus kring här.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.