Tillbaka

Ovanligt att författare stäms för förtal

2009-12-17
av Johanna Westlund
Det är ovanligt att förlag eller författare stäms för förtal. Camilla Danilda, som valde att ge ut boken själv på det mindre förlaget Instant Book, som sysslar med uppdragsutgivning, tog själv risken.

nilda började skriva boken för drygt 15 år sedan, och skrev på den under tio år.
– Det blev som en process, ett sätt för mig att komma vidare. Och jag kände också att om den här boken kan hjälpa andra så var det värt något i alla fall.

För fem år sedan skickade hon den till förlag. Damm var intresserade, och även mindre förlaget Solrosen. Men Damm tackade till slut nej, och efter diskussioner valde Camilla Danilda att inte heller ge ut boken på det mindre förlaget:
– Redaktören hade väldigt mycket åsikter: om texten, titeln, omslaget. Det kändes som om det inte var min bok längre. Så jag släppte det förlaget. Och det är jag glad över, säger hon.

Hade du avstått från att ge ut boken om du hade vetat att du skulle bli stämd?
– Nej. Jag tycker fortfarande att jag inte har gjort något fel. Och om det här har hjälpt andra – anhöriga och drabbade, både av incest och andra sorters övergrepp – så är det värt det.

När det gäller diskussionerna med Damm förlag berättar hon att de pratade mycket om ifall man skulle avslöja vem boken handlade om, och frågan om risken för förtal kom även upp:
– Förlaget tyckte att det var viktigt att det kom fram vem det var. Då hette jag fortfarande Camilla Nordin, jag har gift mig efter det. Men jag sa att det här ska inte vara någon hämnd, att sätta dit någon, säger Camilla Danilda.

Agneta Gynning, numera förläggare på Ica bokförlag och tidigare förläggare på Damm förlag, erinrar sig boken:
– Vi hade en bok som vi till slut tackade nej till. Vi tyckte att den var väldigt stark. Det framgick aldrig i den boken vem det rörde sig om, säger Agneta Gynning.

– Vi diskuterade mycket på förlaget om man klarar av den här pressen som författare? Och hon ville inte att det skulle framgå vem boken handlade om: men skulle hon verkligen kunna hållas anonym efter att boken kommit ut? säger Agneta Gynning och fortsätter:
– Som jag minns det var det huvudskälet till att vi tackade nej till att ge ut den.
Diskuterade ni risken för att eventuellt stämmas för förtal?

– Det hade varit nästa steg i processen. Vi har gett ut andra böcker med liknande innehåll, och då har vi haft inne jurister som har tittat på det. Personerna i boken måste i så fall göras helt oidentifierbara – då är det svårt att leda i bevis att det handlar om en viss person, och att det skulle vara förtal, säger Agneta Gynning.

 

Läs även: Bengt Nordin stämmer sin dotter

Andra förtalsfall:

  • Norstedts stämdes 2007 på två miljoner kronor för grovt förtal. Kärande var en man som skildras i boken När blodsbanden brister, där han menade att han pekas ut som pedofil.
  • 2002 anmäldes Den svenska nationalsocialismen, Medlemmar och sympatisörer 1931 – 45 (Carlssons bokförlag) till justitiekanslern (JK) för förtal av en person som omnämns i boken. JK beslutade att inte inleda någon förundersökning.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.