Tillbaka

Ovanligt många sommardebutanter – kan vara pandemieffekt

2022-06-16
av Kristian Lönner
Ada Wester, förläggare och debutant.
Foto: Hannah Modigh

57 författare debuterar i sommar vilket är klart fler än tidigare år. Pandemin kan vara en orsak, tror förläggaren Ada Wester som själv debuterar som författare.

– Pandemieffekten är oerhört tydlig om man tittar på mig.

Debutant som författare men knappast en nykomling i branschen. 1 juni gav Ada Wester ut Drömmar till salu på Piratförlaget, vilket är hennes första egna bok.

– I femton år har jag sagt till andra hur de borde skriva sina böcker. Det känns läskigt att nu själv bli bedömd, säger Ada Wester.

Hon debuterar med en bok i feelgood-genren men jobbar själv som förläggare för barn- och ungdomsböcker på Lilla Piratförlaget.

– En barn- eller ungdomsbok vet jag faktiskt inte om jag hade vågat skriva. Barn- och ungdomsböcker är så himla viktiga, men med vuxenböcker kan man göra lite mer som man vill tänker jag.

I ditt debutantporträtt talar du om hur du läser din egen text med både en förläggar- och författarblick. Hur håller man isär det där?

– Jag fick ett fint råd från en författarkompis som sade att jag skulle vara förälskad i texten och inte kritisera den medan jag skrev, utan först efteråt lägga på den kritiska blicken och det har jag varit noga med.

Var du tvungen att låta texten mogna eller kunde du skifta blick snabbt?

– Ja, jag kunde göra det snabbt för jag tror det är något som jag har övat upp i min roll som förläggare, för även då läser jag på olika nivåer. När en författare kommer till mig och säger att ”det här är inte klart, du borde inte läsa än” och så vidare, då läser jag ju med min snällaste blick. Sedan när det är skarpt läge kan jag slå bort förälskelsen i texten och vara så kritisk jag bara kan.

Har du lärt dig något som du kommer få nytta av i din roll som förläggare?

– Ja, jag tror jag kommer vara en bättre förläggare efter det här. Jag kommer ta författarens känslor ännu mer på allvar. Nu förstår jag hur det känns på riktigt. Det som jag är mest förvånad över är att jag, trots alla år som förläggare, känner precis som jag tror att alla debutanter brukar känna.

Ada Wester är en av 57 författare som presenteras som debutant i SvB:s katalog Sommarens böcker. Det är sju fler än året innan och betydligt fler än sommaren 2020 då bara 29 författare debuterade. Precis som tidigare år är det en övervägande del kvinnor – 36 av 57.

En förklaring till att antalet debutanter blivit fler är att hybridförlag, som exempelvis Ekström & Garay, har en stor andel debutanter i sin utgivning. En annan att pandemin frigjorde tid för fler att skriva färdigt sina böcker.

– Om man tittar på mig är det oerhört tydligt, säger Ada Wester. Fram till pandemin hade jag inte tid med någonting annat än att jobba och vara social. Men sedan flyttade vi ut till vår sommarstuga och då använde jag tiden som annars gick till att göra mig i ordning och cykla till jobbet till att skriva. En timme varje morgon skrev jag i nio månader. Sedan skickade jag in det.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.