Tillbaka

Partiledarna avslöjar vad de helst läser

2020-09-24
av TT/ Litteratur
Ebba Busch (KD) och Mikael Damberg (S) deltog i samtalet om läsvanor – vilket inledde Bokmässan 2020.
Foto: Amir Nabizadeh/TT

BOKMÄSSAN 2020. Jimmie Åkesson läser helst Per Anders Fogelström, Ebba Busch föredrar Karin Boye och Jonas Sjöstedt hyllar Alex Schulman. Under Bokmässans invigningsseminarium avslöjade partiledarna sina litterära vanor.

Ett tema för årets digitala bokmässa är den försämrade läsförståelsen och den minskande läsningen bland unga och barn – och under torsdagseftermiddagen samlades ledarna för de åtta riksdagspartierna för att under mässans invigningsseminarium på Riksdagsbiblioteket berätta om sina läsvanor och egna favoriter inom den skön- och facklitterära världen.
Och att döma av mötet spänner de svenska partiledarnas läsning över såväl ett flertal genrer som tidsperioder – från klassiker som Karin Boyes Kallocain – som hyllades av Kristdemokraternas ledare Ebba Busch – till rykande färska Familjen av Johanna Lerneby Bäckström, vilken är Moderatledaren Ulf Kristofersons fackboksval.
 

Åkesson läser Fogelström

Ytterligare en partiledare som hyllar en svensk litteraturhistorisk klassiker i form av Per Anders Fogelströms Stadserie är Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson, som berättade att romanerna har fascinerat och följt honom ända sedan gymnasietiden – då han ännu inte hade besökt Stockholm.
De säger mycket om Sveriges framväxt från en annan tid till ett välfärdssamhälle, och jag är fascinerad av den utvecklingen, sade Åkesson.
 

"Läste inte som barn"

Inrikesminister Mikael Damberg, som under dagens seminarium hoppade in för sin socialdemokratiska partiledare, statsminister Stefan Löfven, valde å sin sida att tipsa om en av USA:s tidigare president Barack Obamas favoritböcker En gentleman i Moskva av den amerikanske författaren Amor Towles.
Inrikesministern tog också upp den minskande läsningen bland unga, då han berättade att inte heller han läste som barn.
– Jag läste inte en bok som barn, då tittade jag bara på tv. Det har kommit först under senare år, och nu läser jag av lust, för att slappna av – och för att lära mig nya saker, berättade Damberg.
Dagens seminarium firade också 20-årsjubileum – redan år 2000 samlades den tidens partiledare under bokmässan Bok & Bibliotek av föreningen Läsrörelsen för att under rubriken "Vad läser partiledarna?" avslöja sina läsvanor.


Fakta: Partiledarnas bokfavoriter i urval

Jimmie Åkessons (SD), skönlitterär favorit: Stad-serien av Per Anders Fogelström.
Ulf Kristerson (M), skönlitterär favorit Jag ritar en dörr på väggen med fingret, Gui Minhai.
Annie Lööf (C), facklitterär favorit: Ett jävla solsken, Fatima Brenner.
Ebba Busch (KD), facklitterär favorit, Hjärnstark, Anders Hansen.
Nyamko Sabuni (L), skönlitterär favorit: Allt jag har lärt mig, Tara Westover.
Jonas Sjöstedt (V), skönlitterär favorit: Bränn alla mina brev, Alex Schulman.
Per Bolund (MP), facklitterär favorit: Svälten, Magnus Västerbro.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.