Tillbaka

Penguin betalar miljoner i skadestånd

1997-10-31
av leif.olsson@comhem.se
ABA - den amerikanska bokhandlareföreningen stämde Penguin för några år sedan för brott mot antitrustlagen. ABA hävdade att Penguin hade gett diskriminerande rabatter till bokhandelskedjor och andr...
ABA - den amerikanska bokhandlareföreningen stämde Penguin för några år sedan för brott mot antitrustlagen. ABA hävdade att Penguin hade gett diskriminerande rabatter till bokhandelskedjor och andra storkunder.
    I USA ska alla avtalsvillkor vara öppna. Enligt antitrustlagen är det olagligt att ge kunder speciella villkor om inte dessa gäller även för andra kunder under samma förutsättningar. Kan ett brott mot denna bestämmelse styrkas kan motparten i domstol dömas till mycket kännbara straff.
    Penguin var hårt trängd och valde att träffa en uppgörelse med ABA i stället för att bli fälld i domstol. Förlikningen innebär att förlaget betalar 193 miljoner kronor till ABA varav hälften betalas ut till föreningens medlemmar.
    ABA hävdar att uppgörelsen är ett genombrott när det gäller att stävja bokförlagen att ge kedjorna diskriminerande förmåner. Det stora skadeståndet kommer med all säkerhet att göra bokförlagen försiktigare i framtiden.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.