Tillbaka

Penguin Random House lämnar prenumerationstjänsterna

2020-01-13
av Kalle Laxgård
Några av de titlar som försvinner.
Foto: Skärmdump Storytel

Tusentals titlar försvinner från de svenska streamingtjänsterna när Penguin Random House drar tillbaka sina böcker.

Ljudbokskonsumenter som velat lyssna på Penguin Random House böcker har sedan en tid tillbaka mötts av markeringen att de försvinner från tjänsten fredag den 17 januari. Såväl Storytel, Bookbeat och Nextory blir av med det internationella storförlagets titlar, något som Boktugg var först med att rapportera om.

– Det är tusentals titlar som försvinner och det rör sig bara om ljudböcker, skriver Carolina Laurén, pr-ansvarig på Nextory, i ett mejl till SvB.

SvB har sökt Penguin Random House sedan i fredags för en kommentar. Enligt Carolina Laurén är anledningen att förlagshuset plockar bort titlarna prenumerationstjänsternas affärsmodell.

– Det beror på en ny global strategi för Penguin Random House där de inte längre vill sälja sina böcker i prenumerationstjänster där man kan läsa och lyssna obegränsat, dvs. unlimited-tjänster.

Enligt Bookbeats vd Niclas Sandin fick företaget beskedet av Penguin Random House i slutet av förra året. Avhoppet kommer inte efter någon ny avtalsförhandling.

– Jag kan inte gå in på specifika avtalsförhandlingar med våra partners men jag kan bekräfta att vi om en vecka (fredag, reds anm.) inte kommer kunna erbjuda det förlagets böcker till våra lyssnare. Och vad vi noterar gäller det våra konkurrenter också, som har den här typen av prenumerationsform, säger han till Svensk Bokhandel.

Penguin Random House är världens största förlagshus och titlarna i dess katalog i prenumerationstjänsterna består uteslutande av böcker på engelska.

– Jag vet inte exakt hur många titlar det handlar om men det är en väldigt liten del av vår totala katalog. Samtidigt har de många starka titlar som många känner igen. Det positiva är väl att många av de stora titlarna de har är översatta till svenska, så det blir inte så att titlarna försvinner helt. Och den engelska lyssningen står generellt för under 10 procent av vår totala konsumtion. Så det blir, tur i oturen, en begränsad effekt av det, säger Niclas Sandin.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.