Tillbaka

Piratförlaget drar ner

2019-06-11
av Kalle Laxgård
Ann-Marie Skarp.
Foto: Ylva Sundgren

För att matcha sjunkande intäkter och anpassa förlaget för framtiden skär Piratförlaget nu i sina kostnader.

Bland annat försvinner tre tjänster.

– Omvärlden förändras och vi med omvärlden, säger förlagschef Ann-Marie Skarp.

De senaste månaderna har Piratförlaget arbetat med att gå igenom sina kostnader.

Förlaget har drabbats hårt av branschens förändringar där storsäljarnas upplagor minskar och intäkterna från strömmande ljudböcker inte täcker upp för bortfallet.

Räkenskapsårets som avslutades i april 2018 blev det svagaste sedan starten för 20 år sedan. Enligt Ann-Marie Skarp har trenden fortsatt.

– Kort sagt: Ekonomin ser inte ut som förr och då behöver vi helt enkelt titta på kostnader. Vi har haft enorma guldår och nu har vi för första gången ett år som inte kommer vara ett plusresultat. Då måste vi dra åt svångremmen, säger hon.

Ett sätt att göra det på är att minska bemanningen. Tre tjänster, två inom ekonomi och en för kommunikation, kommer att försvinna.

Ekonomiuppgifterna läggs ut på en extern redovisningsbyrå medan kommunikationen ska skötas dels internt, dels via externa tjänster.

Piratförlagets personal är omvittnat bland den trognaste i branschen och många har jobbat länge inom företaget. På frågan hur hon personligen upplever de pågående förändringarna svarar Ann-Marie Skarp:

– Det här hade jag inte trott för bara några år sedan. Men man måste vara öppen för förändringar. Man måste se när de måste genomföras.

Tidigare pendlade Piratförlaget mellan cirka 50 och 80 miljoner kronor i omsättning per år beroende på utgivning. 2018 landade den på 41,6.

Själv uppskattar Ann-Marie Skarp en försäljning på strax under 50 miljoner som en bra måttstock för framtiden.

– Om vi blir ett förlag som omsätter i de trakterna kommer det att vara ett utmärkt förlag. De gigantiska upplagornas tid är förbi och intäkterna vi nu har från den strömmande utgivningen är annorlunda. Men att ha ett förlag som är något mindre i omsättning är verkligen inte fel det heller. Vi får leva med lägre intäkter men därmed också med lägre omkostnader.

Kommer omorganisationen att innebära något för utgivningen?

– Nej, det skulle jag inte säga. Bokförläggandet är en rörlig mekanism och utgivningen ändras med det.

Påverkas även Lilla Piratförlaget?

– Nej. Eller jo, i så måtto att vi delat ekonomifunktion. Så de kommer också att arbeta med den externa redovisningsbyrån.

Enligt Ann-Marie Skarp kommer Piratförlaget att fortsätta se över sina kostnader ”extremt närgånget” under hela det kommande budgetåret.

– Vi vill ha en välskött ekonomi, det är hela tanken, säger hon.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.