Tillbaka

Pocketförlagets vd startar eget förlag

2016-05-10
av Lars Schmidt

Pocketförlagets chef har under den senaste tiden byggt upp ett nytt förlag vid sidan om sitt arbete som vd. Första boken på Louise Bäckelin Förlag kommer i september.

Förlaget registrerades så sent som den 24 april på Bolagsverket, men förlagets höstkatalog är redan klar. Första boken, Vi två av den brittiske författaren Andy Jones, kommer den 14 september. Totalt innehåller katalogen sex titlar i genrerna feelgood, kärlek och spänning.

I katalogen beskriver Louise Bäckelin sin tanke med förlaget som att böckerna gärna ska vara "spännande böcker" och "smarta underhållningsromaner".

"Det kanske blir en handfull eller ett dussin titlar per år. Det vet jag inte i dag.", skriver hon.

Fem av titlarna är ursprungligen engelskspråkiga. Den enda svenska titeln är debutanten Magnus Jonssons Mannen som lekte med dockor, första delen i en svensk kriminalserie. Den ges ut i samarbete med Modernista förlag. Modernistas Pietro Maglio är också den enda ordinarie styrelseledamoten i det nya förlaget vid sidan om ordförande Louise Bäckelin.

Louise Bäckelin bekräftar att hon startat ett förlag men vill i övrigt inte kommentera vare sig satsningen eller sin framtid som vd för Pocketförlaget, en post hon haft sedan 2009. Den nya satsningen väcker frågor om hon kommer kunna sitta kvar som vd för Pocketförlaget.

Ann-Marie Skarp sitter i Pocketförlagets styrelse och representerar huvudägaren Piratförlaget. Hon blev informerad om Louise Bäckelins förlag för "några veckor sedan", säger hon.

– När jag såg listan med sex böcker ställer jag mig frågande till hur man kan hantera det som en sidoverksamhet. Jag har väldigt svårt att förstå hur en person kan jobba med en sådan utgivning och förena det med jobbet som vd på Pocketförlaget, säger Ann-Marie Skarp.

Göte Johansson, styrelseordförande och delägare i Pocketförlaget, har varit informerad om Louise Bäckelins arbete med det nya förlaget i flera månader, säger han.

– Hon har gjort det med mitt samtycke och jag har godkänt det, så det har gått riktigt till. Jag anser att hon har den kapaciteten att hon klarar det, säger Göte Johansson.

Göte Johansson tycker också att det är bra både för Pocketförlaget och Louise Bäckelin själv att bredda skaffa erfarenheter från annan utgivning och bredda sin kompetens.

– Det viktiga är att det inte konkurrerar med Pocketförlagets verksamhet. Det är en förutsättning, säger Göte Johansson.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.