Tillbaka

Politikens forlag kliver in i Norge

2021-10-01
av Kristian Lönner
Lene Juul och Erling Kagge
Foto: Press

Politikens forlag gör verklighet av sina ambitioner att etablera sig i hela Skandinavien. Den danska förlagsgruppen går nu in i Norge genom köp av två norska fackboksförlag.

Det är Kagge forlag och J.M. Stenersens forlag som Politikens forlag nu köper 70 procent av. De två förlagen, som redan i dag har samma ägare, är Norges femte största förlagsgrupp med en omsättning på 135 miljoner norska kronor (nästan exakt lika mycket i svenska kronor).

De båda norska förlagen ska fortsätta drivas självständigt. Visionen framåt är att bredda förlaget med utökad utgivning av skönlitteratur, enligt ett pressmeddelande.

– Om jag efter 25 år skulle sälja 70 procent av företaget jag älskar skulle det vara till en köpare som jag tror vill ta vara på förlagets egenart, medarbetare, författare och arv, samtidigt som det tillförs något nytt och spännande, säger Erling Kagge, som fortsätter äga resterande 30 procent, av förlaget.

Köpet kommuniceras ut samma dag som Politikens forlag fyller 75 år. I Sverige gick Politiken in 2017 genom grundandet av Polaris som tidigare i år köpte fackboksförlaget Roos & Tegnér.

– På många sätt påminner Kagge forlag och J.M. Stenersens forlag om JP/Politikens forlag. Både i att JP/Politikens forlag tidigare koncentrerade sig på fackböcker men också med vilken nerv och kraft som förlagen drivs med i dag, säger Lene Juul, vd på Politikens forlag i ett pressmeddelande.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.