Tillbaka

Portar fascistiskt förlag efter påtryckningar

2019-05-10
av Kristian Lönner
Foto: Turins bokmässa

Förlaget Altaforte får inte medverka på Turins bokmässa. Efter starka protester bestämde bokmässans ledning sig för att porta förlaget som har kopplingar till ett fascistiskt parti.

SvB berättade tidigare i veckan att Auschwitz Birkenau-museet hotade med bojkott av bokmässan och att flera författare hoppat av. Orsaken var att Altaforte skulle presentera en ny intervjubok med landets inrikesminister Matteo Salvini som också är partiledare för Lega Nord.

Bokmässan försvarade först sin hållning att behandla Altaforte på samma sätt som andra förlag. Men när mässan öppnade på torsdagen hade ledningen för bokmässan ändrat sig och bestämt sig för att stänga ute förlaget, rapporterar Sveriges Radio Kulturnytt.

Beskedet innebar att kritiken tog en ny riktning. Både representanter för Altaforte och inrikesminister Matteo Salvini anklagar nu bokmässan för censur.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.